nenets in nederland

een rendiervolk uit noord-rusland

het is nu definitief dat in oktober een delegatie nenets naar nederland komt om te vertellen over hun leefsituatie en te praten over welke vorm van steun zij vanuit het westen kunnen gebruiken. eerder moesten wij de voor april geplande activiteiten uitstellen en aanpassen. inmiddels hebben wij voldoende subsidie ontvangen en mede dankzij de bijdrage van veel van onze lezers en donateurs kunnen wij het bezoek door laten gaan. tezamen met het arctisch centrum van de rijksuniversiteit groningen, de stichting stedenband groningen-moermansk en het museon in den haag zal arctic peoples alert de volgende activiteiten organiseren:

publieksmanifestaties
op vrijdagavond 5 oktober 2001 vindt van 20.00 tot 22.30 uur de publieksmanifestatie nenets in nederland plaats in het noord-nederlands conservatorium aan de veemarktstraat 76 in groningen. op deze avond: toespraken van de nenets, dia's van de same niillas somby over de nenets en een nenets-amateurtoneelgroep. de voertalen zijn nederlands, engels en russisch.

op zondagmiddag 7 oktober 2001 is van 13.30 tot 16.00 uur west-nederland aan de beurt en wordt in de aula van het museon aan de stadshouderslaan 41 in den haag een publieksmanifestatie gehouden. er zal een vergelijkbaar programma worden gepresenteerd als in groningen. op dit moment zijn de publieksmanifestaties nog in voorbereiding. meer informatie volgt.

besloten
aangezien wij het aantal deelnemers aan de overige bijeenkomsten in noord-nederland (in scheemda, groningen) klein willen houden, hebben deze een besloten karakter. potentieel geïnteresseerden voor onderstaande activiteiten willen wij vragen om schriftelijk een verzoek om deelname aan arctic peoples alert te richten. deze bijeenkomsten vinden in het russisch en engels plaats.

op 4 oktober houden dr tjeerd de graaf en drs markus bergman van de letterkundige faculteit van de rijksuniversiteit groningen de taalworkshop russian indigenous languages. hoofdonderwerp is de nenetstaal. odur.let.rug.nl/~degraaf/
www.speech.nw.ru/phonetics/homepage.html

op 5 oktober wordt er een internationale workshop gehouden, getiteld: nenets and their society; projects in the nenets autonomous okrug. de workshop vindt plaats onder verantwoordelijkheid van het arctisch centrum van de rijksuniversiteit groningen. het doel van de workshop is om tezamen met de nenets-gasten, een vertegenwoordiger van de samen in rusland, vertegenwoordigers van fondsorganisaties en verscheidene deskundigen de praktische en organisatorische kanten van de door de nenets voorgestelde ontwikkelingsprojecten te besprekenen.

op 6 oktober vindt de second international chum-meeting plaats, bedoeld voor ngo's, gouvernementele en inter-gouvernementele organisaties die activiteiten ontplooien ten behoeve van inheemse volken in de russische federatie. (het woord chum betekent tent in het nenets).

(wijzigingen voorbehouden).

de activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door bossers & cnossen computers in groningen, stichting doen, gemeente groningen, landbouwraad nederlandse ambassade in moskou, leonard peltier stichting, museon, provincie groningen, stichting stedenband groningen-moermansk, volkenkundig museum gerardus van der leeuw en bluescafé de vestibule.

Deel: ' Delegatie van rendiervolk uit Noord-Rusland in Nederland '
Lees ook