Delft Chamber Music Festival spetterend van start in openingsweekend


Delft, 20150803 -- Afgelopen weekend is het 19de Delft Chamber Music Festival succesvol van start gegaan. Van vrijdagmiddag tot en met zondagavond vonden de eerste zes concerten plaats, met hoogtepunten als Ligeti’s beroemde Poème Symphonique pour 100 Metronomes, het ‘Forellenkwintet’ van Schubert en de voordracht van dr. Dick Swaab over de invloed van muziek op ons brein. Het festivalthema Hoofd en Hart vormt de rode draad in de programma’s. Artistiek leider Liza Ferschtman weer een keur aan (inter)nationale topmusici naar Delft weten te lokken. Het publiek hoort hoogtepunten uit de kamermuziek én muziek die niet regelmatig op concertpodia te beluisteren is.

Wetenschappers over de relatie muziek en emotie, Stoelendansconcerten en “Uit je hoofd”

Nieuw in deze editie zijn bekende wetenschappers die Ferschtman heeft uitgenodigd om het thema ook een intellectuele onderbouwing te geven. Neurowetenschapper Dick Swaab, chirurg Hans Jeekel en dr. ir. Diemer de Vries komen spreken over de relatie tussen het thema Hoofd en Hart. Afgelopen zondag was neurowetenschapper Dick Swaab te gast. De schrijver van “Wij zijn ons brein” vertelde over het effect van muziek en tonen op de hersenen en uiteindelijk dus onze gemoedstoestand.

Chirurg Hans Jeekel vertelt op zondag 9 augustus over de werking van muziek als medicijn tijdens het avondconcert Denken en gevoelen. Dr. ir. Diemer de Vries geeft, zowel op 7 augustus tijdens de Stoelendansconcerten als bij het avondconcert op 8 augustus “Je hoort wat je ziet, of toch niet”, een college over akoestiek: waarom klinkt de ene zaal beter dan de andere hoewel ze er hetzelfde uit kunnen zien? Tips voor de komende week: het Stoelendansconcert TU Delft op 7 augustus, “Behagen en/of prikkelen” een bijzonder concert op zondagmiddag 9 augustus en “Uit je hoofd” in de Oude Kerk op woensdag 5 augustus, met muziek die je naar andere werelden voert.

Delft Chamber Music Festival: Hoofd en Hart

Van 31 juli t/m 9 augustus 2015 staat de historische binnenstad van Delft weer tien dagen lang in het teken van klassieke muziek tijdens het Delft Chamber Music Festival. Voor deze 19deeditie van het Festival in en rondom Museum Het Prinsenhof heeft artistiek leider Liza Ferschtman gekozen voor het thema: Hoofd en Hart. Op uitnodiging van de violiste Ferschtman, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2006, komen deze zomer internationale topmusici naar Delft om samen de mooiste kamermuziek te spelen.

                                                              

CONCERTTIPS UIT DIT BERICHT:

Uit je Hoofd op woensdag 5 augustus in de Oude Kerk om 21.00 uur

Etherische, hypnotiserende muziek met Cappella Amsterdam (o.l.v. Daniel Reuss) met Liza Ferschtman (viool), Jakob Koranyi (cello) en Quirine Viersen (cello). https://delftmusicfestival.nl/programma/hoofd/

Stoelendansconcert TU Delft op vrijdag 7 augustus in TU Delft om 13.00 uur, met o.m. lezing Diemer de Vries

https://delftmusicfestival.nl/programma/stoelendans-tu-delft/

Diemer de Vries – Lezingen op vrijdag 7 augustus en zaterdag 8 augustus

https://delftmusicfestival.nl/musici/diemer-de-vries/

https://delftmusicfestival.nl/programma/stoelendans-tu-delft/

https://delftmusicfestival.nl/programma/je-hoort-wat-je-ziet-je-ziet-wat-je-hoort-of-toch-niet/

 

Hans Jeekel –Lezingen op zondag 9 augustus

https://delftmusicfestival.nl/musici/hans-jeekel/

https://delftmusicfestival.nl/programma/denken-en-gevoelen/

Behagen en/of prikkelen op zondag 9 augustus in Museum Prinsenhof om 14.15 uur

https://delftmusicfestival.nl/programma/behagen-enof-prikkelen/

PRAKTISCH: Vrijdag 31 juli tot en met zondag 9 augustus 2015


Deel: ' Delft Chamber Music Festival spetterend van start '
Lees ook