Gemeente Delfzijl


INFORMATIE

07-06-1999

Delfzijl verdrijft luizen met lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes gaan in Delfzijl de strijd aanbinden met bladluizen. De gemeente Delfzijl zet ongeveer 10.000 van deze beestjes in om bladluizen te verorberen. De bestrijding van bladluis vindt alleen plaats bij hoge uitzondering op plaatsen waar de overlast extreem is. Tot nu toe gebruikte de gemeente chemische bestrijdingsmiddelen, maar daaraan zijn nadelen verbonden. Ze zijn weliswaar zeer effectief, maar ook milieubelastend. Bovendien kan het injecteren, de bomen krijgen een spuitje zodat het middel in de sapstroom komt, met deze middelen pas gebeuren na het bloeiseizoen, vanwege de kans op bijensterfte.

Lieveheersbeestjes vormen de natuurlijke vijand van bladluizen. De larve kan vierduizend luizen naar binnen werken en volwassen lieveheersbeestjes lusten er wel vijfduizend tijdens hun levensduur van drie tot twaalf maanden. De bomen waarop de lieveheersbeestjes worden uitgezet staan in Spijk aan de Alberdaweg. Het gaat om linden. De kosten bedragen honderd gulden per boom. Bestrijding van luizen op deze natuurlijke wijze is goedkoper dan met chemische middelen.

De bladluizen zorgen elk jaar voor veel overlast aan de Alberdaweg. Ze scheiden een kleverige substantie af. De luizen zuigen sap uit de bomen, benutten de eiwitten en scheiden de overtollige suikers af. De smurrie komt op auto’s terecht, zorgt voor gladheid op trottoirs en is moeilijk te verwijderen.

_

Nadere inlichtingen over dit bericht verstrekt mevrouw A. Imminga, telefoon ,0596- 639964.

Zoekwoorden:

Deel: ' Delfzijl verdrijft luizen met lieveheersbeestjes '
Lees ook