Universiteit Maastricht


_________________________________________________________________

Persbericht 29 oktober 1999 _________________________________________________________________

Tijdens Belgisch-Nederlandse Artificiële Intelligentie Conferentie

Demonstratie robotvoetbal in Maastricht

In Maastricht wordt op 3 en 4 november de Belgisch-Nederlandse Artificiële Intelligentie Conferentie (BNAIC'99) gehouden. Op het programma staat onder meer een demonstratie robotvoetbal.

De BNAIC heeft onder meer tot doel de uitwisseling te bevorderen van onderzoeksresultaten en toepassingen op het gebied van de artificiële intelligentie (AI) in België en Nederland. Ook worden instellingen en bedrijven in staat gesteld hun AI-toepassingen te demonstreren. Een van die toepassingen is het robotvoetbal. Tijdens een demonstratie laten twee tot drie (robot)spelers basisvaardigheden zien, zoals het schot op doel en de dribbel. Het robotvoetbalspel vormt een belangrijk testdomein voor AI-onderzoek, omdat de robots over perceptuele, motorische en redeneervaardigheden moeten beschikken om adequaat te reageren op een snel wisselende omgeving.

Tijdens de BNAIC zijn er verder gastlezingen over onder meer machine-learning, het automatisch leren door computers, en spellen en spelen die met behulp van een computer kunnen worden gespeeld en gewonnen.
De organisatie van de conferentie is in handen van het Instituut voor Kennis en Agent Technology (IKAT) van de Universiteit Maastricht in samenwerking met het Limburgs Universitair Centrum (LUC) in Diepenbeek en de Stichting Neurale Netwerken (SNN), onder auspiciën van de onderzoekschool SIKS.

Deel: ' Demonstratie robotvoetbal tijdens BNAIC'99 in Maastricht '
Lees ook