Ingezonden persbericht


persbericht

Leidse burgerbijeenkomst roept op tot demonstratie tegen de 'Nieuwe Oorlog'

Maandag 8 oktober namen in Leiden 80-100 mensen deel aan een burgerbijeenkomst voor vrede, solidariteit en rechtvaardigheid. De burgerbijeenkomst was bijeen geroepen op initiatief van het Anti Oorlogscomité Leiden.
De bijeenkomst werd geopend door een aantal sprekers van het anti oorlogscomité die met name de Westerse dubbele moraal hekelde. "Het is niet het terrorisme wat Westerse regeringen afwijzen, maar enkel die terroristen die niet naar de pijpen van het Westen willen dansen", "...door deze dubbele moraal zijn talloze dictators de afgelopen decennia met Westerse hulp aan de macht gekomen, en worden zij nog steeds in het zadel gehouden", aldus één van de sprekers.
Voor een oproep tot boycot van McDonalds en Coca Cola bleek al snel onvoldoende draagvlak. Hoewel een boycot van Amerikaanse producten misschien voor de hand ligt werd er terecht opgemerkt dat niet alleen de VS maar zo'n beetje alle Westerse landen een rol spelen in de 'nieuwe oorlog'. Bovendien zou een boycot vooral Amerikaanse werknemers treffen en zij hebben het al moeilijk genoeg onder het 'pro-business' beleid van president Bush.
Na een levendig debat tussen de aanwezigen hielden allen vervolgens 1 minuut stilte voor alle slachtoffers van "staats- en privé terrorisme" zoals een aanwezige Leidenaar het treffend van elkaar onderscheidde.
De burgerbijeenkomst werd afgesloten met een openluchtvergadering waar over toekomstige manifestaties tegen de 'nieuwe oorlog' werd gediscussieerd. Al snel werd duidelijk dat het overgrote deel van de tot circa 100 mensen aangezwelde groep direct na de openluchtvergadering een demonstratie wilden houden hetgeen dan ook gebeurde. De spontane demonstratie is na de burgerbijeenkomst naar het Vredesmonument bij Molen de Valk gelopen.
Een tweede besluit dat door de bijeenkomst werd genomen is dat er op donderdag 11 oktober om 19 uur op het een nieuwe demonstratie van het Stadhuisplein zal vertrekken.
Aansluitend vindt die avond in Vrijplaats Koppenhinksteeg een bijeenkomst plaats over Globalisering, de gebeurtenissen in Genua tijdens de G8 en (het verzet tegen) o.a. de 'nieuwe oorlog'.

Einde persbericht

Meer informatie over het anti oorlogscomité:
laoc@mac.com
Meer informatie over het
avondprogramma:
eurodusnie@squat.net
of bel naar 5136955/5173019

Deel: ' Demonstratie tegen de 'Nieuwe Oorlog' in Leiden '
Lees ook