Demonstratie voor vluchtelingenrechten bij Vredespaleis Den Haag


Den Haag, 20160510 -- Komende zaterdag 14 mei vindt in Den Haag een demonstratie voor de rechten van vluchtelingen plaats. De demonstratie begint om 14:00 op het Carnegieplein tussen het Vredespaleis en het Internationale Gerechtshof. De demonstratie wordt georganiseerd door The Refugee Circle, een collectief van bezorgde burgers en vrijwilligers die solidair zijn met vluchtelingen. In een manifest eisen zij van de Europese autoriteiten en de Nederlandse regering dat zij de mensenrechten van vluchtelingen respecteren, de vluchtelingendeal met Turkije ontbinden en een legale en veilige doortocht mogelijk maken voor iedereen die bescherming zoekt.

De demonstratie is onderdeel van een wereldwijd protest met de hashtag #HumanRights4Refugees. Op 14 mei zullen burgers van Athene tot Belfast en van Chicago tot Brisbane de straat op gaan om hun steun te betuigen aan vluchtelingen. In Nederland wordt de landelijke demonstratie gesteund door ruim tien maatschappelijke organisaties en vluchtelingeninitiatieven. Na een protestmars eindigt de demonstratie bij een symbolisch hek op het Lange Voorhout. De manifestatie wordt afgesloten met een massale “Dance for Solidarity”, waarbij de actievoerders samen met vluchtelingen in een kring zullen dansen op muziek uit het Midden-Oosten verzorgd door de Turkse componist Selim Doğru.

Diana Kretschmann van The Refugee Circle: ‘Op 27 februari organiseerden wij een manifestatie op het Museumplein voor een veilige doortocht voor vluchtelingen: #safepassage Amsterdam. Door de deal met Turkije moeten vluchtelingen nu noodgedwongen veel gevaarlijkere vluchtroutes nemen en vallen er niet minder maar juist meer doden aan de grenzen van Europa.’

Sinds de deal met Turkije is het slechter gesteld met het welzijn van de vluchtelingen. Marianne van Leeuwen van The Refugee Circle: ‘Fort Europa kan zo niet langer doorgaan. Mensen zo lang laten afzien bij de snel opgetrokken grenzen zonder eenduidige informatie over volgende stappen is werkelijk inhumaan.’ Bovendien worden internationale rechtsverdragen veronachtzaamd. Lee A. Tolman van The Refugee Circle: ‘In drie dagen tijd hebben Mark Rutte, Diederik Samsom en de leiders van de EU het lot bezegeld van honderdduizenden vluchtelingen. Iedere vluchteling heeft echter het recht om asiel aan te vragen. De meer dan 50,000 vluchtelingen die vastzitten in Griekenland moeten daarom fatsoenlijke juridische hulp krijgen, een tijdrovende taak waarbij de Griekse autoriteiten onze beloofde steun moeten krijgen.’ Op de Facebook-eventpage van # Human Rights 4 Refugees is meer te vinden over het programma en het initiatief.

Initiatiefnemers # Human Rights 4 Refugees The Hague

Lee A. Tolman
Diana Kretschmann
Marianne van Leeuwen


Deel: ' Demonstratie voor vluchtelingenrechten bij Vredespaleis Den Haag '
Lees ook