Den Bosch stopt met het plaatsen van openbare wc"s

Utrecht kondigde onlangs aan mans hoge krul-wc"s te gaan plaatsen in de binnenstad.
De gemeente 's-Hertogenbosch op haar beurt zal geen wc"s meer plaatsen op pleinen of in straten. In plaats daarvan richt zij zich op bestaande parkeergarages waar toiletgroepen zullen komen, geschikt voor zowel mannen als vrouwen. De eerste toiletgroep is al in de parkeergarage Wolvenhoek ingericht.
Ook de parkeergarages Tolbrug, de garage in de Visstraat en de garage voor het station La Gare krijgen toiletvoorzieningen.
Een woordvoerder van de gemeente zegt, dat nog geen beleid is gedefinieerd. Gesprekken zijn gaande tussen burgemeester Ton Rombouts en de wethouders Frank van Beers en Van Katwijk, resp. Openbare Ruimte en Verkeer. Onderwerpen zijn: de verwijzingen naar de lokaties en de nachtelijke openstellingen die nog bepaald moeten worden.
De vermoedelijke redenen van deze omslag van openbare naar beschutte wc's liggen in de aspecten toegankelijkheid en het kostenplaatje van plaatsing en onderhoud van de eerder geplaatste toiletcabines. Van de twee in 1990 geplaatste cabines is er slechts eentje overgebleven . Positieve factoren die aan de beslissing bijdragen zijn waarschijnlijk, dat in parkeergarages toezicht zeker is gesteld en de vereiste faciliteiten makkelijker zijn aan te brengen.
historie
De geschiedenis van de Bossche pissoirs, zoals de waterplaatsen vroeger werden genoemd, begon in 1897 toen voor het eerst buiten de 27 waterbakken op de Bossche Markt een eerste krul-wc werd geplaatst. Het ontwerp was van gemeentearchitect Kerkhof. Het ding kostte duizend gulden, inclusief plaatsing. Ook deze wc leverde bezwaren op van omwonenden, omdat '...er schandelijk misbruik van wordt gemaakt en er dag op dag, ja uur op uur menschelijke uitwerpselen worden voortgebracht die de gansche omgeving als "t ware verpesten....".

's-hertogenbosch/paul kriele, 8 februari 2000.
Telefoon: 073 6910020
e-mail: paulkriele@planet.nl

Deel: ' Den Bosch stopt met het plaatsen van openbare wc's '
Lees ook