Gemeente Den Haag

2001-09-04: Den Haag ligt goed in de kantorenmarkt

De kantorenlocaties van Den Haag blijven in trek bij marktpartijen en de overheid. Dit blijkt onder meer uit het grote aantal panden dat in 2000 in gebruik is genomen. Deze informatie staat in de nota Ontwikkelingen op de Haagse kantorenmarkt in 2000' die de Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Den Haag deze week publiceert.

De oplevering van nieuwbouw in 2000 had, na het topjaar 1999, een beperkte omvang. In lijn met de ontwikkelingen in de andere grote steden gaf ook Den Haag het afgelopen jaar een daling te zien in het aanbod van kantoorruimte. De vraag is groter dan het aanbod en van de grote projecten die op dit moment in aanbouw zijn, zijn de gebruikers grotendeels bekend. Het onderaanbod zal nog enige jaren aanhouden, maar er zitten veel projecten in de pijplijn. In 2001 zal er 88.000 m2 aan nieuwe kantoorruimte bijkomen in Den Haag en in de jaren 2002 en 2003 kan de nieuwbouw aan kantoorruimte zelfs boven 100.000 m2 per jaar uitkomen.

De grootste projecten die in 2001 worden opgeleverd zijn de Muzentoren in de Resident, het pand van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in de Schenk en de nieuwbouw in het Beatrixpark naast het station Laan van NOI. In de jaren daarna worden de Hoftoren en het Centercourt in het Beatrixkwartier in gebruik genomen. De Hoftoren gaat onderdak bieden aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, het Centercourt krijgt de Staatsdrukkerij en onderdelen van het ministerie van Economische Zaken als bewoners.

De nieuwe locaties van Hoog Hage rond het Centraal Station (CS Kwadrant) zullen na 2005 in ontwikkeling worden genomen. Alleen de bebouwing van het Koningin Julianaplein loopt hierop vooruit. De kantoorgebieden Beatrixkwartier/ Utrechtsebaan en Laakhaven Hollands Spoor ontwikkelen zich tot gewilde locaties.

Nieuwbouw voor de vrije markt zal nodig zijn om te zorgen voor meer ontspanning op de kantorenmarkt.

4 september 2001

last update: 4 september 2001 ;pag.: 8154; auteur: 77

Deel: ' Den Haag ligt goed in de kantorenmarkt '
Lees ook