Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

Den Haag opent eerste foyer Direkshon!
27-03-2003
Plaats voor tien Antilliaanse jongeren

Het eerste project binnen het programma Direkshon! is op 20 maart 2003 officieel geopend. De DUWO foyer Den Haag biedt plaats aan tien Antilliaanse jongeren.
10 van de 13 kamers voor Antilliaanse jongeren
In totaal telt de foyer achtendertig kamers. De nette en simpel ingerichte kamers van gemiddeld 12 m2 zijn verdeeld over de vier verdiepingen van het statige en gerenoveerde pand. De achtendertig kamers zijn verdeeld in vijf units van vier tot negen kamers. Elke unit heeft een eigen keuken, douches, toiletten en een gezamenlijke zithoek. Op dit ogenblik wonen er negen jongeren waarvan vier van Antilliaanse afkomst. In de foyer is met de financiering van het ministerie van Justitie ruimte gecreëerd voor in totaal tien Antilliaanse jongeren. Drie Antilliaanse jongeren zijn momenteel bezig met een intake-procedure. De jongeren worden over de verschillende units verdeeld. Dit om ervoor te zorgen dat ze ook in contact komen met andere jongeren en zo te bevorderen dat ze van elkaar leren. Straks is er 24 uur per dag begeleiding beschikbaar voor de jongeren. Stichting DUWO, die het project getrokken heeft, heeft een medewerker aangesteld die zelf ook van Antilliaanse afkomst is. Zij fungeert als aanspreekpunt en coach en stuurt straks ook de mentoren aan die geworven worden voor de jongeren.
DUWO
Het heeft Stichting DUWO zes jaar voorbereiding en een grote betrokkenheid van medewerkers gekost om de foyer te realiseren. Een belangrijke mijlpaal van het project is bereikt met de opening. De financiering voor een periode van drie jaar is gewaarborgd dankzij bijdragen van het ministerie van Justitie, de gemeente Den Haag, Provincie Zuid-Holland, Stadsgewest Haaglanden, Fonds 1818, Stichting Kinderpostzegels, Haags Groene Kruisfonds, Databalk en Stichting Laan van Meerdervoort. Vanuit hun werkzaamheden als studenten- en jongerenhuisvester is DUWO zes jaar geleden begonnen met het realiseren van het idee. Peter van Hemmen, projectleider van de foyer en werkzaam bij DUWO: De foyer is een voorbeeld van de visie van DUWO, en een woord dat tot daad gekomen is. Met de foyer kunnen we achtendertig jongeren een randvoorwaarde bieden voor hun verdere ontwikkeling; een veilige, goede en betaalbare basis vanwaar uit ze verder kunnen. Van Hemmen pleitte tijdens de opening voor het verwijderen van de schotten die staan tussen de verschillende instellingen als de sociale dienst, scholen, jeugdzorginstellingen, coachingsorganisaties, leertrajecten en individuele begeleiding. Het succes van de foyer en de jongeren is ervan afhankelijk. DUWO kan het immers niet alleen, besluit hij zijn toespraak.

Deel: ' Den Haag opent eerste foyer Direkshon '
Lees ook