Gemeente Den Helder

persberichten

Den Helder herdenkt capitulatie Japan

Datum: 6 augustus 1999

In Den Helder wordt 15 augustus bij het monument "Voor hen die vielen" de capitulatie van Japan officieel herdacht. Het is dan 54 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog in het verre Oosten werd beëindigd. De herdenking vindt plaats ter nagedachtenis van de gevallenen. Het thema van de herdenking is "Voor mijn grootouders", uit respect voor de generatie die de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog in de Oost heeft meegemaakt. Maar ook als gebaar naar actuele gebeurtenissen, waarbij mensen nog steeds het slachtoffer zijn van volkshaat.

Voor veel inwoners van Den Helder heeft de capitulatie van Japan een bijzondere betekenis. Zo'n 1000 marinemannen verloren bij de slag in de Javazee het leven. Anderen werden door de Japannners krijgsgevangen gemaakt en moesten als dwangarbeiders werken aan onder meer de Birma-spoorweg en de pakan-Baroe-spoorweg op Sumatra. Ook bevonden zich onder de Nederlanders in de Jappenkampen in Indië veel marinegezinnen, omdat de Koninklijke Marine in Surabaya een belangrijke basis had. Velen moesten na de Japanse capitulatie nog tot oktober in de kampen verblijven.

Het Comité 15 augustus Den Helder organiseert de plechtigheid, die om 11.00 uur plaatsvindt bij het monument "Voor hen die vielen" tegenover de watertoren op de kruising Middenweg/Polderweg/Javastraat in Den Helder. Burgemeester Hoekzema zal de herdenking bijwonen en er een toespraak houden.

Zaterdag 14 augustus kunnen vanaf 9.15 uur bloemstukken en kransen afgeleverd worden bij "de Windwijzer". Dit kan tot 11.00 uur. Na afloop van de plechtigheid is er een informeel samenzijn in de "Oranjerie" aan de Soembastraat.

Het vlaggen naar aanleiding van de herdenking van de capitulatie van Japan gebeurt tegenwoordig landelijk. De gemeente verzoekt dan ook alle inwoners te vlaggen, en wel op 14 augustus vanaf 18.00 uur tot zonsondergang halfstok. Omdat 15 augustus op een zondag valt, verschuift het vlaggen op die dag naar maandag 16 augustus. Het advies is om ook op 15 augustus van zonsopgang tot zonsondergang de vlag halfstok te hangen, en 16 augustus van zonsopgang tot zonsondergang in top.

In de omgeving van het monument worden zaterdag 14 augustus hekken geplaatst. Dit houdt in dat men daar dan tijdelijk niet kan parkeren. De gemeente en het Comité 15 augustus Den Helder verzoeken de omwonenden hiermee rekening te houden.

Tevens staan er bij het monument regelmatig auto's geparkeerd, die te koop worden aangeboden. De gemeente verzoekt de eigenaren hiervan de auto's in het weekend van de herdenking ergens anders te parkeren. In verband met het afsluiten van de omgeving van het monument verzoekt de gemeente dit al op vrijdag 13 augustus te doen. De eigenaren lopen anders het risico dat de auto's weg worden gesleept. De gemeente en het Comité 15 augustus Den Helder danken de mensen voor hun medewerking.

_________________________________________________________________

Laatste verandering: augustus 09, 1999

Deel: ' Den Helder herdenkt capitulatie Japan '
Lees ook