Gemeente Den Helder

Weeknieuws

Den Helder herdenkt capitulatie van Japan

betreft:
week: week 31

In Den Helder wordt zondag 15 augustus bij het monument "Voor hen die vielen" de capitulatie van Japan officieel herdacht. Het is dan 54 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog in het verre Oosten werd beëindigd. De herdenking vindt plaats ter nagedachtenis aan de gevallenen. Het thema van de herdenking is "Voor mijn grootouders", uit respect voor de generatie die de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog in de Oost heeft meegemaakt. Maar ook als een gebaar naar actuele gebeurtenissen, waarbij mensen nog steeds het slachtoffer zijn van volkshaat.

Voor veel inwoners van Den Helder heeft de capitulatie van Japan een bijzondere betekenis. Zo'n 1000 marinemannen verloren bij de slag in de Javazee het leven. Anderen werden door de Japanners krijggevangen gemaakt en moesten als dwangarbeiders werken aan onder meer de Birma-spoorweg en de pakan-Baroe-spoorweg op Sumatra. Ook bevonden zich onder de Nederlanders in de Jappenkampen in Indië veel marinegezinnen, omdat de Koninklijke Marine in Surabaya een belangrijke basis had. Velen moesten na de Japanse capitulatie nog tot oktober in de kampen verblijven.

Het Comité 15 augustus Den Helder organiseert de plechtigheid, die om 11.00 uur plaatsvindt bij het monument tegenover de watertoren op de kruising Middenweg/Polderweg/Javastraat in Den Helder. Burgemeester Hoekzema zal de herdenking bijwonen en er een toespraak houden.

U kunt zaterdag 14 augustus vanaf 9.15 uur tot 11.00 uur bloemstukken en kransen afleveren bij "de Windwijzer". Na afloop van de herdenking is er een informeel samenzijn in de "Oranjerie" aan de Soembastraat.

Het vlaggen naar aanleiding van de herdenking van de capitulatie van Japan gebeurt tegenwoordig landelijk. Wij verzoeken dan ook alle inwoners te vlaggen, en wel op 14 augustus vanaf 18.00 uur tot zonsondergang halfstok. Omdat 15 augustus op een zondag valt, verschuift het vlaggen op die dag naar maandag 16 augustus. Het advies is om 15 augustus van zonsopgang tot zonsondergang de vlag halfstok te hangen, en 16 augustus van zonsopgang tot zonsondergang in top.
_________________________________________________________________

laaste verandering: augustus 03, 1999

Deel: ' Den Helder herdenkt capitulatie van Japan '
Lees ook