Ingezonden persberichtDennis Gaens nieuwe stadsdichter van Nijmegen

Vrijdagavond maakte wethouder van cultuur Henk Beerten de nieuwe stadsdichter van Nijmegen bekend: Dennis Gaens. Hij volgt officieel per 1 januari 2011 stadsdichter Jaap Robben op, maar trakteerde de aanwezigen nu al op zijn eerste stadsgedicht, getiteld Hoeveel steden deze stad is. Een fragment: "Meer dan dat is het de stad die als een decor achter de Waal staat gestapeld. Waar we niet terugkomen naar de mensen, maar naar de verhalen die er wonen.."

Over Dennis Gaens

Dennis Gaens (1982) debuteerde dit jaar bij Uitgeverij Van Gennep met de dichtbundel 'ik en mijn mensen'. Hierin staat onder andere het gedicht let them eat cake waarmee hij de derde prijs won (uit meer dan 15.000 anonieme inzendingen) van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd 2009. Gaens was hoofdredacteur van Op ruwe planken en droeg voor op o.a. Crossing Border, Geen Daden Maar Woorden, Dichters in de Prinsentuin, De Affaire, Onbederf´lijk Vers en Lowlands. Hij studeerde filosofie aan de Radboud universiteit Nijmegen en volgde de master redacteur/editor aan de Universiteit van Amsterdam.

Terugblik

Nijmegen heeft sinds 2005 een stadsdichter. Merijn Hilte (2005 - 2006) en Victor Vroomkoning (2007 - 2008) gingen Jaap Robben (2009 - 2010) voor. Jaap Roben heeft laten zien dat een stadsdichter meer moet doen dan het schrijven gelegenheidsverzen voor officiële gebeurtenissen. Hij schreef stadsgedichten als Jij was zoiets als kwijt in mosgraffiti op een muur, en deed projecten als Dichter(s) bij de waal, waarvoor hij een gedicht van 217 tekens schreef, waarbij 217 leerlingen 217 nieuwe gedichten schreven.

Het stadsdichterschap

De stadsdichter wordt door het College van Burgemeester en Wethouders aangesteld, na voordracht van literair productiehuis Wintertuin en het bestuur van de Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen. De stadsdichter dient een landelijk publicerend dichter te zijn, die voldoende erkenning geniet om de functie van ambassadeur van de stad Nijmegen met gezag te vervullen.

Het doel van het stadsdichterschap is: poëzie dichter bij de mensen brengen en Nijmegenaren op literaire wijze aan het denken zetten door stil te staan bij (belangrijke gebeurtenissen in) onze stad. Minimaal zes maal per jaar verzorgt de stadsdichter publicatie van stadsgedichten, werkt mee aan educatieve projecten op een aantal Nijmeegse scholen en verzorgt voordrachten bij 'eenzame uitvaarten', uitvaarten van Nijmegenaren zonder familie of nabestaanden.

Meer informatie: www.wintertuin.nl

Het eerste stadsgedicht van Dennis Gaens is beschikbaar voor publicatie: http://denieuwes.com/nijmegen/

Bijgevoegde foto's zijn rechtenvrij, naamsvermelding fotograaf Jos Janssen verplicht.

N.B. Het Wintertuinfestial duurt nog t/m zondag 28 november. Op zaterdagavond in De Lindenberg onder meer een zingende Tommy Wieringa en Adriaan van Dis op de bres voor cultuur. Zondagmiddag in Museum Het Valkhof een prachtig poëzieprogramma rondom het werk van Berend Strik.

Deel: ' Dennis Gaens nieuwe stadsdichter van Nijmegen '


Lees ook