Ministerie van Defensie


Persbericht

Doop en overdracht derde kustwachtcutter "Poema"

DV/PB15/99
Den Haag, 17 maart 1999

Het laatste schip uit een serie van drie ten behoeve van de Kustwacht Nederlandse Antillen en Aruba wordt vrijdag (19 maart) in Gorinchem overgedragen aan de Koninklijke Marine en de Kustwacht Nederlandse Antillen en Aruba. De doop en de indienststelling van de zogenoemde "cutter", die de naam Poema krijgt, voltrekken zich bij Damen Shipyards. De plechtigheid zal plaatsvinden in het bijzijn van president-directeur ing. K. Damen van Damen Holding en Bevelhebber der Zeestrijdkrachten vice-admiraal C. van Duyvendijk. De doop zal worden verricht door mevrouw Dorothea Ybema-Ouwehand, echtgenote van de Directeur Juridische Zaken van het Ministerie van Defensie, dr. S.B. Ybema, die destijds een wezenlijke rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van de Kustwacht.

Met de verwerving van de drie cutters is een bedrag van 42,24 miljoen gulden gemoeid, inclusief opleidingen, documentatie en een reservedelenpakket. De drie patrouilleschepen zullen als thuisbases de eilanden Curaçao, Aruba en St. Maarten krijgen. De schepen hebben de roofdiernamen Jaguar (P 810), Panter (P 811) en Poema (P 812).

De cutters zijn van het type "Damen Stan Patrol 4100". Het zijn 41 meter lange schepen die speciaal gebouwd zijn voor dienst in de tropen. De bemanning bestaat uit 11 personen en daarnaast is er accommodatie voor zes passagiers. Dit type schip kan op zee gedurende een onafgebroken periode van zeven dagen opereren. De maximum snelheid bedraagt ruim 26 knopen (± 50 km/u). De cutters zijn verder onder andere voorzien van radar- en communicatieapparatuur, infraroodkijkers, een vaste wapenopstelling (.50 mitrailleur) en twee brandbluskanonnen. Na een opwerkprogramma van drie weken, vertrekt de Poema op 12 april naar de Nederlandse Antillen, alwaar het schip medio mei zal aankomen.

De Jaguar, de eerste cutter in de lijn, is inmiddels aangekomen op Curacao. Op 9 februari werd het schip en haar bemanning binnengehaald door de Gouverneur van de Nederlandse Antillen mr. J.H. Saleh en de Commandant Zeemacht in het Caraïbisch Gebied brigade-generaal W.A.J. Prins, en getoond aan het aanwezige publiek. Het tweede schip, de Panter, werd op 18 januari gedoopt en overgedragen en is, na een korte opwerkperiode in Den Helder, begin februari begonnen aan de overtocht naar de Nederlandse Antillen, alwaar het deze week zal arriveren.

Deel: ' Derde kustwachtcutter naar Nederlandse Antillen en Aruba '
Lees ook