Derde Nationale Dag van de Zelforganisatie


symposium met o.a. Frans de Waal, Ronald van den Hoff en Thea Moear

ROTTERDAM, 20111024 -- Op woensdag 9 november organiseert Stichting Zelforganisatie voor de derde keer de Nationale Dag van de Zelforganisatie. Dit is de jaarlijkse inspiratiedag over zelforganisatie voor bestuurders, professionals en wetenschappers. Dit jaar komt de inspiratie vooral uit de biologie en de sociologie. Centrale thema's zijn groepsgedrag, sociale interactie en netwerken. Wat kunnen we leren van de natuur en hoe passen we die kennis toe in het bedrijfsleven, de maatschappij en het onderwijs? De dag vindt plaats op woensdag 9 november 2011, in De Doelen, Rotterdam.

Hoofdsprekers: Frans de Waal, Ronald van den Hoff en Thea Moear


Hoofdspreker is professor Frans de Waal, primatoloog aan het Yerkes National Primate Research Center. De Waal is vooral bekend door zijn vergelijkingen tussen menselijk en dierlijk gedrag. Zijn boek Chimpansee-politiek, waarin hij machtsverhoudingen op de apenrots beschrijft, is een must-read voor politici en managers.

De tweede hoofdlezing komt van Ronald van den Hoff, mede-oprichter van Seats2Meet en auteur van het boek Society30. Van den Hoff bedacht een 'ontmoetingsruimte' voor co-creatie, samenwerking en innovatie. Hij geeft zijn visie op de moderne samenleving, waarin niet de grote organisatie, maar de zwerm ZZP'ers centraal staat.

De dag eindigt spannend: journalist Ben Kuiken interviewt Thea “The Godmother” Moear, voormalig compagnon van Klaas Bruinsma. De bende Bruinsma organiseerde in de jaren '70 een groot netwerk rond drugshandel, dat de Nederlandse politie jarenlang te slim af was. Een gesprek over zelforganisatie in een omgeving die de meeste mensen alleen maar kennen van tv.


Themasessies en zelforganisatieplein

Bij zelforganisatie horen begrippen als zelfsturing, netwerken, bottom-up en feedback. Daarom is de Nationale Dag van de Zelforganisatie geen eenzijdig seminar met lezingen, maar een dag vol interactie, ontdekking en nieuwe kennismakingen.

In kleinschalige themasessies kunnen bezoekers met specialisten discussiëren over verschillende onderwerpen:


-grondbeginselen van zelforganisatie
-stedelijke ontwikkeling
-invisible learning
-the strength of weak ties
-samenwerking en vertrouwen bij dieren
-stop met managen, begin met organiseren
-techniek
-leiderschap 2.0 the game


Het Zelforganisatieplein biedt ruimte voor geplande en spontane workshops en initiatieven.


Praktische informatie:


woensdag 9 november 2011, 9:30 tot 18:00

in De Doelen, Rotterdam
prijs = 99 euro, inclusief lunch (studenten gratis)
inschrijven op www.z11org.nl/nationaledag


Deel: ' Derde Nationale Dag van de Zelforganisatie '


Lees ook