Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Een kaars aansteken : hoe moeilijk kan dat zijn...?

Derde Nederlandse Goldberg-wedstrijd op Hogeschool Larenstein

Velp, 14 mei 2002 - Hogeschool Larenstein in Velp organiseert op vrijdag 24 mei voor de derde maal de Nederlandse Goldberg-wedstrijd. Leerlingen van zeven middelbare scholen (meest 2e klas) komen daar hun vinding demonstreren: een machine die een kaars aansteekt in minimaal twintig stappen. Een dag waarop creativiteit, vindingrijkheid en techniek samengaan met het plezier van een gekke wedstrijd.

Een Rube Goldberg-machine is een zeer ingewikkeld apparaat dat, gebruik makend van alledaagse hulpmiddelen, een zeer eenvoudige handeling verricht. Het bouwen van een Goldberg- machine past heel goed in de doelstellingen van het vak Techniek in havo/vwo-2. Diverse techniekdocenten gebruiken het idee voor een opdracht waar de leerlingen met groot enthousiasme aan werken.
Vorig jaar organiseerde Larenstein-docent Arthur Rep voor de tweede keer de Goldberg-wedstrijd in Nederland. Vier teams bouwden een machine waarmee een kop thee werd gezet. Winnaar werd, net als het jaar daarvoor, het Calvijn College in Goes.

De teams
De Knutselaars (Calvijn College, Goes), Born 2 rule (Merewade College, Gorinchem), TAG team (Comenius College, Capelle ad Ijssel), JRL Gang (Jacob Roeland Lyceum, Boxtel), De Prinsen (CSG Prins Maurits, Middelharnis), Knappe Koppen ( Ubbo Emmius College, Veendam) en een team van het Hendrik Pierson College uit Zetten komen dit jaar hun kunnen laten zien.

Programma vrijdag 24 mei.
Om 13.30 uur begint de wedstrijd. Een woordvoerder van elk team legt uit hoe de machine werkt, waarna kan worden gestart. Eén herstart is toegestaan, elke volgende herstart levert strafpunten op.

Over Rube Goldberg
Goldberg (1883-1970) was een Amerikaanse striptekenaar en beeldhouwer die in zijn cartoons vooral het onvoorwaardelijke Amerikaanse geloof in de technologie op de hak nam. Een van de meest succesvolle strips die hij tekende, had als hoofdpersoon Professor Lucifer Gorgonzola Butts, een geleerde die uitvindingen bedacht, zoals een automatische postzegellikker die een bus met mieren omkiepte boven een pagina met postzegels met de onderkant naar boven. Op onze site www.goldberg.nl is meer informatie over Rube Goldberg en deze wedstrijd te vinden.

De vierde Goldberg-Wedstrijd
Op 23 mei 2003 is de volgende Nederlandse Goldberg-wedstrijd: bouw een machine volgens het Goldberg-principe die een gegomde postzegel op een ansicht plakt in minimaal 20 stappen.

EINDE PERSBERICHT

Deel: ' Derde Nederlandse Goldberg-wedstrijd op Hogeschool Larenstein '
Lees ook