Aanvulling van de Nieuwsbank redactie:
  • In dit persbericht uit september 2001 staan twee ernstige spelfouten: 'La Valée Verte' moet zijn 'La Vallee Verte' en 'Alie Kruik' moet zijn 'Alie Kuik'.
  • De naam van mede-oprichtster X.X. van Chambre d'hôte 'La Vallee Verte' is op haar verzoek om privacy redenen verwijderd. Zij is sinds 2006 geen eigenaresse meer en wil niet meer met deze onderneming worden geassocieerd.

Lankhorst Public Relations

Persinfo 3 Champagne-Ardenne 2001

Vrijgegeven voor publicatie
Nijmegen, 14 september 2001

In de derde Persinfo Champagne-Ardenne van 2001 kunt u ideeën opdoen op het gebied van cultuur en vrijetijdsbesteding in deze Noord-Franse regio.

Inhoud


1 Nieuwe brochure over Champagne Route2 La Valée Verte: onthaasten in stijlvol landhuis


3 Bruisende week van de smaak


4 Gastronomisch wildweekend in Logis de France hotels
Nieuwe brochure over Champagne Route

Met een nieuwe brochure zet het Franse departement Aube de Champagne Route (Route Touristique du Champagne) in de schijnwerpers. Om bezoekers de regio optimaal te laten ontdekken, is de 220 kilometer lange route in vijf delen opgesplitst.

Wie de Champagne Route volgt, passeert glooiende wijngaarden, karakteristieke kerken en kapelletjes, middeleeuwse stadjes, in rotsen uitgehouwen dorpjes, talloze ambachtelijke bedrijven en vele wijnhuizen.
Elk van de vijf deelroutes kent z'n eigen verrassingen. Ontdek bijvoorbeeld de befaamde roséwijn van het buurtschap Riceys, ingeklemd tussen het Graafschap van Champagne en het Hertogendom Bourgogne. Of het oude atelier van de grote schilder Pierre August Renoir in Essoyes. Dwaal door de straten van de in champagnekurkvorm gebouwde stad Troyes, waar oude vakwerkhuizen en het Museum van Moderne Kunst voor een opvallend contrast zorgen. Volg bij Courteron de route van de `cardoles', 12 bijzondere hutten, gebouwd van platte stenen. En stop bij enkele van de vele wijnhuizen, die gastvrij deuren en flessen wijd open zetten voor bezoekers.

De brochure De Route van de Champagne is Nederlandstalig en bevat veel adressen van bezienswaardigheden, hotels, restaurants en wijnkelders.

De brochure is verkrijgbaar bij het Comité Departemental du Tourisme de l'Aube en Champagne, tel. 00 33 3 25 42 50 00 of bij de plaatselijke VVV's in de Aube en in januari op de Vakantiebeurs in Utrecht op de stand van Champagne-Ardenne.

La Valée Verte: onthaasten in stijlvol landhuis

Twee Nederlandse vrouwen bieden de mogelijkheid om in een stijlvol 16e eeuws landhuis in de Champagnestreek te onthaasten. X.X. en Alie Kruik zorgen in de uitzonderlijke ambiance van hun luxe B&B La Valée Verte voor een onvergetelijk en relaxed verblijf.

Vijf grote suites allemaal met eigen badkamer, zithoek, slaapkamer en privé-tuin zijn beschikbaar voor gasten. Alle kamers zijn verschillend en zeer stijlvol ingericht. De ooit door monniken gebouwde wijnkelder herbergt nog steeds een imposante collectie wijnen. In de salon met de Napoleontische open haard en de 500 jaar oude zandstenen plavuizen is het goed vertoeven met een glas wijn. In de bibliotheek zijn meer dan 1000 boeken te vinden. Dineren kan op het eigen terras, in de boomgaard of in de kunstgalerij.

La Vallée Verte is een uitstekende plek voor een onthaastweekend, om even bij te komen van de alledaagse drukte in Nederland. Grandchamp ligt op 660 km van Amsterdam en is een typisch Frans dorpje in de Haute Marne, omringd door 4 meren en met maar 50 inwoners. Je kunt er vissen, fietsen, wandelen, paardrijden en volop genieten van kunst, cultuur en natuur. In de bibliotheek van La Valée Verte zijn uitgebreide kaarten aanwezig waarop wandel- fiets en paardrijdtochten staan.

Voor een suite met ontbijt betaalt u 300 FF (46 euro) per persoon per dag. Voor een lang weekend van vrijdag 14.00 uur tot en met maandag 12.00 uur betaalt u 750 FF (115 euro) per persoon

Voor meer informatie over La Vallée Verte: Tel. 00 33 3 2588 0345,

E-mail info@lavalleeverte.com, website: www.lavalleeverte.nl

Bruisende Week van de Smaak

Met talloze proeverijen, rondleidingen, festiviteiten, demonstraties en culinaire hoogstandjes viert de Champagne van maandag 15 tot en met zondag 21 oktober de twaalfde Week van de Smaak. Negentien wijnhuizen en wijnmusea organiseren speciale activiteiten waarbij ze wijnen en spijzen combineren.

De Week van de Smaak is bedoeld om de pure smaak van natuurlijke producten onder de aandacht te brengen en te houden. Aan de campagne nemen naast wijnhuizen en musea ook restaurants, traiteurs en ambachtelijke slagers en bakkers deel.
`Ontdek de geheimen van de Champagnewijnen' luidt het motto van de deelnemende bedrijven. Daarbij staat de kennismaking met de smaken van regionale producten en het genieten van het goede leven voorop. De week is uitgegroeid tot een waar eerbetoon aan al het moois dat de vruchtbare aarde en de natuur voortbrengt.

Diverse wijnhuizen houden proeverijen met champagne in combinatie met onder meer lokale kazen, slakken, konijn, zalm en kruidkoek. Het huis Dugay Maurice in Sezanne houdt een wedstrijd patisserie, waarbij de deelnemers recepten met champagne bereiden. Het Wijngaard Museum (Phare-Musée de la Vigne) in Verzenay besteedt uitgebreid aandacht aan de vijftigste verjaardag van de champagnekurk.
Op 20 en 21 oktober staat in het dorp Brimont, vlakbij Reims, het zesde wijnoogstfeest van het Massif de Saint Thierry op het programma. Bezoekers zien onder meer hoe in vroegere tijden de druivenoogst plaats vond, hoe wijnvaten worden gemaakt en hoe de wijnproductie verloopt. Verder zijn er tentoonstellingen, muziek en folkloristische optredens. Uiteraard vloeit de champagne rijkelijk.

Voor meer informatie over de Week van de Smaak: Chambre d'Agriculture van de Marne, tel. 00 33 3 26 64 08 13

Gastronomische wildweekends in Logis de France hotels

Acht Logis de France Hotels in de Franse Ardennen bieden tot en met 31 maart 2002 gastronomische wildweekends aan. Gasten kunnen in herfst en winter genieten van de culinaire kwaliteiten van de landelijke keukens. Specialiteiten uit de uitgestrekte wouden in dit deel van Frankrijk: haas, wild zwijn en reebok. De koks van de herbergen weten daar wel raad mee.

De arrangementen bevatten twee wilddiners, twee overnachtingen met ontbijt en een fles champagne per twee personen. De prijzen verschillen per hotel en liggen tussen de 450 FF (68,6 euro) en 900 FF (137,2 euro) per persoon op basis van een tweepersoonskamer.

Deelnemende hotels:
Le Commerce (in Rocroi), Auberge en Ardenne (Hautes-Rivieres), Le Saint Michel (Sedan), La Sapiniere (Remilly Aillicourt), L'Argonne (Apremont), Le Sanglier des Ardennes (Rethel), Le Moderne (Rethel) en Auberge de l'Abbaye (Signy l'Abbaye).

Logis de France is een vereniging van vaak landelijk gelegen (familie) hotels met een goede regionale keuken. De kwaliteit wordt aangegeven met behulp van een aantal schoorsteentjes (een, twee of drie) in het logo van Logis de France. De Champagne-Ardenne telt in totaal een kleine 100 Logis de France accommodaties.

Voor informatie en reserveringen van de wildweekenden: Loisirs Accueil Ardennes, tel. 00 33 3 24 56 00 63, fax 00 33 3 24 56 14 76

Noot aan de redactie (niet voor publicatie)
Voor meer informatie en illustratiemateriaal kunt u contact opnemen met:
Nineke Metz , telefoon 024-3501717, fax 024-3501818 , e-mail nineke@lankhorstpr.nl

Deel: ' Derde Persinfo Champagne-Ardenne '
Lees ook