Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Derde plaats voor Rocco Theunissen in de Belgische rally van Ieper

Na een spetterende start in de Belgische Rally van Ieper moesten Rocco Theunissen en Lilly Genten van het MRT Rally Team door mechanische gebreken aan de Toyota Corolla WRC hun meerdere erkennen in Bruno Thiry en Patrick Snijers en genoegen nemen met de derde plaats.

Op de eerste twee proeven van de eerste etappe vrijdag 28 juni gaf Theunissen meteen zijn visitekaartje af en had Thiry het nakijken. Wakker geschrokken sloeg deze echter fel terug en nam de leiding over. 17 Seconden was het verschil na 6 klassementsproeven. "Op de laatste proef vrijdagavond miste ik een rempunt en belandden we in een weiland, daar verloren we 17 sec. precies onze achterstand." De tweede etappe telde 10 klassementsproeven die ondanks de weersvoorspellingen onder een zomers zonnetje verreden werden. Voor het de MRT equipe begonnen hier de problemen. Het elektronische differentieel en de joystick vielen uit en de oorzaak kon niet meteen achterhaald worden. Er zat ergens een lek in het differentieel waardoor o.a. de oliepomp droog draaide en de geest gaf. Na reparatie ging Theunissen op weg met enkel het centerdiff ingeschakeld, maar dat bleek de verkeerde keus want weer liep de pomp droog. De afstand tussen Thiry en intussen ook Snijers groeide langzaam maar zeker. Voor Theunissen zat er niets anders op dan zeer omzichtig te rijden en de Toyota, die bij het remmen en optrekken achter steeds wilde uitbreken goed op de weg te houden. "Het was moeilijk rijden, Rocco heeft hard moeten werken. Ik heb me verwonderd hoe goed hij bepaalde situaties heeft weten in te schatten en op te vangen. De Ypres Rally ligt hem goed en ik denk dat hij dit weekeind enorm veel geleerd heeft." Was het commentaar van navigatrice Lilly Genten. De woordvoerder van Futureworld verklaarde naderhand dat de tijden die Theunissen realiseerde een knappe prestatie was. "Je moet je voorstellen dat hij in principe elke keer met een andere wagen de weg op is gestuurd. Eerst met de problemen en zonder diffs dan met enkel het center- en uiteindelijk met enkel het voordiff." Aan het eind van de tweede etappe was de voorsprong van WK rijder Thiry en Snijers al uitgelopen tot 4 min 9 en 2 min 3. Na overleg werd besloten, mits het zondag droog zou zijn, de Toyota voor de laatste 4 klassementsproeven van die dag niet meer te repareren. De afstand met Bruyneel was groot genoeg en het risico van nog een tijdstraf voor het overschrijden van de servicetijd (voor elke minuut 10 strafsec.) te groot. De voorwaarde was dus dat het droog zou moeten blijven, want op nat wegdek zou de wagen bijna onbestuurbaar zijn. Met alle pech die het team had, bleven de weergoden hen gunstig gezind. Ook tijdens de zondagproeven scheen de zon. Theunissen verloor op die laatste 4 proeven nog eens een dikke minuut op Thiry, maar dat was geen schande. Een prestatie die met de nodige eerbetoon op het podium op de markt in Ieper werd beloond. Derde plaats en uniek voor deze rally; een vrouw op het finishpodium.
Einduitslag Rally van Ieper coëfficiënt 20:

1.
B. Thiry B. Peugeot 206 WRC A8 2:54:54,2

2.
P. Snijers B. Subaru Impreza WRC A8 + 01:55.5

3.
R. Theunissen NL Toyota Corolla WRC A8 + 05:15.9

4.
D. Bruyneel B. Toyota Celica GT4 A8 + 11:05.9

5.
O. Collard B. Citroën Saxo S 1600 A6 + 14:20.6
Stand in het Belgisch Divisie 1 kampioenschap: 1. Theunissen 24 punten; 2. Cols 15p; 3. Boxoen en Van Woensel 11p; 5. Thiry 10p; 6. Munster, Snijers & Tsjoen 6p; 9. Collard 4p; 10. Bouche & Bruyneel 3p; 12. Loix 2p; 13. Briant 1p.

Deel: ' Derde plaats voor Rocco Theunissen in de Belgische rally van Ieper '
Lees ook