designprijs rotterdam 1999 voor warmte overdracht station 8

de designprijs rotterdam 1999 is toegekend aan het warmte overdracht station 8, ontworpen door .nl architects (pieter bannenberg, walter van dijk, kamiel klaase en mark linneman) in opdracht van het energiebedrijf una. aan de prijs is een geldbedrag van veertigduizend gulden verbonden. dr. f. van der ploeg, staatssecretaris van cultuur, reikte de prijs uit op zaterdagavond 13 maart in rotterdam.

de internationale jury onder voorzitterschap van john thackara, directeur van het vormgevingsinstituut, selecteerde het warmte overdracht station 8 uit 47 genomineerde producten. naast thackara hadden in de jury zitting: karrie jacobs (publiciste, new york), sarah lerfel (colette, parijs) en peter noever (directeur mak, wenen).

uit het juryrapport: ‘een weggetje langs pittoreske boerderijtjes, knotwilgen en statige buitens leidt naar de uitrit van wos 8. als een nors gevaarte markeert het uiterst gesloten zwarte blok, bijna dreigend, de komst van een aanstaande stad. het grimmige gebouw ontsluit bij nadere beschouwing langzaam haar mysterieuze kwaliteiten. de oplichtende reflectors die de naam wos 8 uitstralen, de klimwand, het basketbalnet. elke zijde van het gebouw brengt verrassingen.’ en: ‘het wos 8 wordt geprezen om haar mysterieuze karakter, de vormkwaliteit en de vele extra functies die aan het gebouw zijn gegeven.’

de jury kende een ‘buitengewone’ eervolle vermelding toe aan zwarts & jansma architecten en hans muller voor de kw 4-20 onderdoorgang rijksweg a4 stompwijkseweg in leidschendam. uit het juryrapport: ‘de tunnel wordt geprezen om de toepassing van de groene led's, de link met internet en de geslaagde poging om de tunnel tot een ontmoetingsplek te maken.’

tevens is op 13 maart 1999 de meespierson publieksprijs uitgereikt door drs. e.a.j. van der merwe, voorzitter bestuursraad meespierson. de bezoekers van de designprijs tentoonstelling wezen de functionele tegels aan als onbetwiste winnaar. de meespierson publieksprijs werd uitgereikt aan de ontwerpers van de functionele tegels: erik jan kwakkel, peter van de jagt en arnout visser. zij ontvingen een cheque ter waarde van tienduizend gulden.

de tentoonstelling van genomineerde inzendingen in museum boijmans van beuningen is wegens groot succes verlengd tot 11 april 1999.

informatie 010 - 4419 420
voor meer informatie kunt u contact opnemen met hans van der windt, projectleider designprijs rotterdam 1999, e-mail dpr@boijmans.rotterdam.nl

voor meer informatie over:

warmte overdracht station 8 (.nl architects tel. 020-6207323)

kw 4-20 onderdoorgang rijksweg a4 stompwijkseweg in leidschendam (zwarts & jansma architecten tel.0294-410949 en hans muller tel. 020-4195405)

functionele tegels (erik jan kwakkel, peter van de jagt en arnout visser tel. 026-4429046)

Deel: ' Designprijs Rotterdam 1999 voor Warmte Overdracht Station 8 '
Lees ook