Ministerie van Justitie

Deze maand in Justitie Magazine
10 februari 2003

Inhoud van Justitie Magazine, 2e jaargang, nummer 1: februari 2003

Justitie op Schiphol. Sinds 1 januari heeft Schiphol een eigen parket, rechtbank en cellencomplex. Het aantal recidiverende drugssmokkelaars neemt toe, constateert de douane. 'Soms blijkt iemand binnen korte tijde na zijn heenzending alweer op en neer te zijn geweest naar de Antillen voor een nieuwe poging'. Het OM zint - in overleg met de partners - op een meer structurele aanpak van drugskoeriers.

Nederlandse rechters straffen wel degelijk zwaarder. Veelvoorkomende (gewelds)delicten worden vervolgd volgens een zwaarder wetsartikel dan pakweg tien jaar geleden. Tasjesroof - ooit 'eenvoudige diefstal' - is inmiddels standaard 'diefstal met geweld', en het aantal veroordelingen wegens '(poging tot) moord' stijgt veel sneller dan het aantal moorden. Het aantal veroordelingen tot levenslang stijgt spectaculair.

Heeft de algemene identificatieplicht zin? Een verkenning van de noodzaak en de belangrijkste bezwaren...

Het veiligheidsdebat richt zich te eenzijdig op repressie en te weinig op slachtoffers, vindt Frans Willem Winkel, de eerste Nederlandse hoogleraar Victimologie. En Slachtofferhulp moet anders georganiseerd worden: minder vrijwilligers, meer professionals.

Deel: ' Deze maand in Justitie Magazine '
Lees ook