DHV

DHV ontwikkelt plannen voor negen havens in Koeweit

Advies- en ingenieursbureau DHV ontwikkelt plannen voor negen havens in Koeweit. De opdracht, afkomstig van de Kuwait Ports Authority, betreft de herontwikkeling van drie bestaande havens in Koeweit Stad en het ontwerp van zes nieuwe havens langs de 300 kilometer lange kustlijn.

Michiel de Jong, senior projectleider bij DHV: 'Koeweit heeft altijd een sterke relatie met de zee gehad. Het aanbod van goede ligplaatsen voor verschillende typen schepen is momenteel echter beperkt. Met name de watersport heeft een grote vlucht genomen en het aantal ligplaatsen en de kwaliteit van de voorzieningen blijft sterk achter bij de vraag.' DHV neemt in de plannen ook de visserij mee. De Jong: 'Vis voor de lokale markt wordt gevangen vanaf kleine open boten en dhows, traditionele Arabische schepen. Er is een dringende behoefte aan betere faciliteiten voor de overslag van vis en onderhoud van die boten.' De nieuwe kusthavens worden ook geschikt voor passagiersdiensten van en naar eilanden voor de kust en voor het faciliteren van boten van overheidsinstanties.

DHV werkt in het project samen met lokale partner SIEF Engineering Consultants en adviesbureau KuiperCompagnons. De afgelopen periode is een gentegreerd masterplan voor de negen havens ontwikkeld. Kuwait Ports Authority ziet met deze opdracht een lang gekoesterde wens in vervulling gaan om de historische band van de lokale bevolking met de zee opnieuw te versterken en is enthousiast over de ideen uit het masterplan die dit mogelijk maken.

Momenteel wordt met de overheid onderhandeld over de beschikbaarheid van de meest geschikte locaties voor de havens. Daarna zal de verdere planuitwerking van elk van de havens ter hand worden genomen. De Jong: 'Denk daarbij aan het opstellen van een referentieontwerp, programma van eisen en specificaties. Zo kan het havenbedrijf met Design&Build-contracten marktpartijen selecteren die de havens gaan bouwen'.

- - - - -

Deel: ' DHV ontwikkelt plannen voor negen havens in Koeweit '
Lees ook