Openbare Bibliotheek Oss

3 februari 2003

Van Sevilla naar Santiago: de zuidelijke pelgrimsroute per fiets

Op maandag 17 februari 2003 houdt lange afstandsfietser Bert Sitters in zaal De Linck van Muzelinck een dialezing over zijn fietstocht naar Santiago de Compostela.
De lezing valt onder de vlag van de Culturele CoProducties Oss en wordt verzorgd door Boekhandel Derijks en Bibliotheek Oss. De lezing begint om 20:00 uur. Entreekaarten kosten 6,- en zijn verkrijgbaar bij boekhandel en bibliotheek.

Bert Sitters
Op www.fietswegen.nl schrijft Bert Sitters over zichzelf: Fietsen vind ik de ideale manier van reizen. Je ziet en je ruikt alles. Je bent als het ware één met je omgeving. Steeds meer mensen raken bevangen door het fietsreisvirus.
Jaarlijks geef ik tientallen lezingen door het gehele land voor uiteenlopende gezelschappen: volksuniversiteiten, bibliotheken, fietsclubs, reiscafés, volkenkundige musea, buitensportzaken, reisbeurzen en culturele verenigingen.
Tijdens mijn lezingen neem ik mijn publiek mee op de fiets. De lezingen bestaan uit een goed opgebouwd verhaal met een rode draad die wordt ondersteund door sfeervolle dias.
Een groot deel van de aanwezigen bestaat uit mensen die zelf geen fietsplannen hebben, maar op mijn unieke wijze wel kennis willen maken met een land. Ik krijg echter ook enthousiaste reacties van mensen die mede door mijn lezing inspiratie en informatie hebben opgedaan voor een onvergetelijke fietservaring. "Ik zag er eerst zo tegen op, maar het ging uiteindelijk zo gemakkelijk!"

Via de la Plata (Zilverroute) van Sevilla naar Santiago de Compostela
Een heerlijke en veelzijdige route van 1250 kilometer vanaf Sevilla over gedeeltelijk een 2000 jaar oude Romeinse heerbaan en de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela vanuit het zuiden. Twee totaal verschillende delen van Spanje: het warmbloedige Andalusië met de spierwitte dorpjes en het door de Kelten beïnvloede Calicië met de kenmerkende grijze natuurstenen huizen met de serres. Daartussen o.a. het onbekende Extremadura. Onderweg beleef je belangrijke episodes uit de Spaanse geschiedenis: de tijden van de Romeinen, de Moren, de ridders van de Orde van Santiago en de conquistadores die na de ontdekking van Amerika naar de nieuwe wereld trokken.
Met de indrukwekkende oude steden Sevilla, Mérida, Trujillo, Salamanca, Zamora en uiteindelijk natuurlijk Santiago de Compostela.
Overal langs de route is Santiago (Sint Jacob) als patroonheilige van Spanje aanwezig in de vorm van kunst en feesten. Een van de hoogtepunten onderweg is de berg Tentudia op de grens van Andalusië en Extremadura. Op dit strategische punt met een schitterend uitzicht zou in het jaar 1245 Maria de ridders van de Orde van Santiago te hulp zijn geschoten in een beslissende veldslag tegen de Moren. Nog altijd wordt ieder jaar deze overwinning gevierd met een uitbundig feest op deze berg. In begin 2003 verschijnt de gelijknamige fietsgids bij uitgeverij Elmar.
Deze lezing is ook interessant voor mensen die niet op de fiets reizen.

Deel: ' Dialezing Sitters in bibliotheek Oss over fietstocht naar Santiago '
Lees ook