Ernesto Cardenal. Dichter, priester, revolutionair


Voordracht, concert, inleidingen

NIJMEGEN, 20120927 -- Ernesto Cardenal (1925) is een fenomeen. Deze flamboyante 87-jarige Nicaraguaanse priester was in de jaren ’70 als revolutionair actief betrokken bij het verzet tegen de Nicaraguaanse dictator Somoza. Tegenwoordig is Cardenal vooral beroemd om zijn poëzie. Tijdens zijn bezoek aan Nijmegen draagt hij voor uit zijn gedichten – in het Spaans, waarna ze in het Nederlands vertaald worden. Zijn voordracht wordt muzikaal begeleid door het muziekgezelschap Grupo Sal.

Abt Bernardus Peeters van Abdij Koningshoeven geeft een inleiding in het leven en werk van Ernesto Cardenal. Brigitte Adriaensen, docent Spaanse en Spaans-Amerikaanse letter- en cultuurkunde aan de Radboud Universiteit, geeft een korte lezing over de poëzie van Cardenal.

Na de val van de dictatuur van Somoza werd Cardenal minister van cultuur. In die tijd werd hij ook bekend als bevrijdingstheoloog. Hij wordt gezien als één van de belangrijkste Latijns-Amerikaanse dichters. Dat leverde hem in 2005 een nominatie op  voor de Nobelprijs voor Literatuur.

Stephan van Erp, docent Systematische theologie aan de Radboud Universiteit, leidt de avond. Inigo Bocken, directeur van het Titus Brandsma Instituut, opent de bijeenkomst.

Deelname: € 9,50, medewerkers en alumnipashouders RU € 7,-, studenten gratis

Meer informatie en inschrijven op www.ru.nl/sp/cardenal

Dit is een activiteit van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en het Titus Brandsma Instituut.

Woensdag 17 oktober 2012, 19.30 - 22.00 uur, Titus Brandsma Memorial,Stijn Buysstraat 11, Nijmegen.


Deel: ' Dichter, priester en revolutionair Ernesto Cardenal bezoekt Nijmegen '
Lees ook