Dierenbescherming op de bres voor de kippen

Miljoenen kippen in Nederland en in de rest van Europa worden gehouden in legbatterijen. Dat zijn een soort gevangenissen, waarin kippen zich absoluut niet kunnen gedragen zoals ze van nature gewend zijn. Legbatterijen veroorzaken veel kippenleed en daarom vindt de Dierenbescherming dat ze zo snel mogelijk afgeschaft moeten worden. In de komende maanden gaat de Dierenbescherming op verschillende manieren actie voeren voor de kippen.

De Dierenbescherming zegt 'nee' tegen de legbatterij, omdat:

1. kippen in een legbatterij veel te weinig ruimte hebben. In een legbatterij heeft iedere kip slechts 450 cm.² tot haar beschikking; dat is nog minder dan één bladzijde van dit Kids for Animals-clubblad. De kippen zitten zo dicht op elkaar dat ze niet eens de ruimte hebben om hun eigen verenkleed te poetsen. De Dierenbescherming vindt dat iedere kip minstens 1.400 cm.² tot haar beschikking moet hebben

2. er in een legbatterij geen legnesten zijn. In een legbatterij vallen de eieren van de kippen direct op een lopende band die onder de kooien is bevestigd. Zonder dat de kippen hun eieren nog te zien krijgen, worden ze afgevoerd voor de verkoop. De Dierenbescherming vindt dat kippen hun eieren in nesten moeten kunnen leggen, zoals ze dat van nature gewend zijn.

3. er in een legbatterij niet voldoende strooisel ligt. In een legbatterij moeten kippen op een bijna kale vloer leven, terwijl ze van nature gewend zijn om regelmatig een stofbad te nemen. De Dierenbescherming vindt daarom dat kippen voldoende strooisel tot hun beschikking moeten hebben, waarin ze kunnen baden en scharrelen.

4. er in een legbatterij geen zitstokken zijn. In een legbatterij kunnen kippen alleen op de kale vloer zitten. De Dierenbescherming vindt dat kippen ook op stokken moeten kunnen zitten. Kippen zijn dat van nature zo gewend. Denk maar eens aan het bekende spreekwoord............. met de kippen op stok gaan.

In legbatterijen kan niet aan de voorwaarden van de Dierenbescherming worden voldaan en daarom moeten ze zo snel mogelijk afgeschaft worden. In heel Europa, te beginnen met Nederland!

Aan het houden van kippen in legbatterijen wordt veel geld verdiend. Daarom zullen de legbatterijen niet zomaar worden afgeschaft. Daar zijn nieuwe politieke wetten voor nodig, die gemaakt moeten worden door minister Apotheker van Landbouw en zijn Europese collega's. Maar eerst moeten de ministers weten dat heel veel mensen het belangrijk vinden dat de legbatterijen afgeschaft worden. En daar kun jij de Dierenbescherming bij helpen.

Help de kippen uit de legbatterij, door:

1. geen legbatterij-eieren te eten.

De goedkoopste eieren die je in de supermarkt kunt kopen, zijn meestal legbatterij-eieren. Maar je weet nu dat er aan deze eieren veel kippenleed kleeft. Je kunt de kippen helpen door in plaats van legbatterij-eieren (zonder keurmerkje op de doos), diervriendelijke eieren te kopen.

2. geen producten te eten waar legbatterij-eieren in verwerkt zijn.

In veel cakes en koeken (zoals gevulde koeken) die je in de winkel kunt kopen, zijn legbatterij-eieren verwerkt. Je kunt de kippen helpen door deze cakes en koeken niet te kopen. Je kunt beter zelf een lekkere cake bakken met diervriendelijke eieren.

3. zo veel mogelijk handtekeningen te verzamelen tegen de legbatterij.

Klik hier voor een handtekeningen-lijst, print deze uit en haal handtekeningen op tegen de Legbatterijen.

De ministers moeten weten dat heel veel mensen willen dat de legbatterij afgeschaft wordt. Verzamel daarom zo veel mogelijk handtekeningen tegen de legbatterij op de handtekeningenlijst die je in het midden van dit clubblad vindt. Onder alle inzenders worden 30 Disney single-CD's verloot.

Namens alle kippen in Europa alvast bedankt!

Deel: ' Dierenbescherming op de bres voor de kippen '
Lees ook