DIERENBESCHERMING

Landelijke actie tegen legbatterij

Landelijke actie tegen legbatterij

Persuitnodiging

Start landelijke actie tegen legbatterij: maandag 18/1, 12.00 uur Amsterdam RAI

Geachte redactie,

De omstandigheden waaronder zo'n 45 miljoen Nederlandse legkippen hun leven slijten in de legbatterij is de Dierenbescherming al jaren een doorn in het oog. Hoewel ruim 40 van de consumenten regelmatig een scharreleitje koopt, is 90 van de geproduceerde eieren nog altijd afkomstig uit dit dieronwaardige systeem. De verwachting is dat nog dit jaar binnen de Raad van Landbouwministers van de EU overeenstemming wordt bereikt over een nieuwe Europese richtlijn voor legkippen. Een voorstel daartoe van de Europese Commissie komt neer op een verdubbeling van het leefoppervlak (nu minder dan een velletje A-4!) en een verrijking van de kooi. Voormalig landbouwminister Van Aartsen ging dit voorstel niet ver genoeg. Ook minister Apotheker heeft aangegeven hoger te willen inzetten dan het huidige voorstel. De druk van Zuideuropese landen om alles bij het oude te laten is enorm. Reden te over voor de Dierenbescherming om opnieuw in een landelijke campagne aandacht te vragen voor de schrijnende omstandigheden in de legbatterij. De Dierenbescherming wil voor iedere legkip in Europa minimaal 1400 vierkante centimeter leefoppervlak, een stok om op te zitten, de mogelijkheid om een stofbad te nemen in strooisel en een nest om het ei in te leggen.

Nadat minister Apotheker a.s. maandag de landbouw-RAI heeft geopend reist hij af naar Brussel voor overleg met zijn Europese collega's. Om hem erop te wijzen dat hij tijdens de onderhandelingen absoluut geen water bij de wijn moet doen en om de eisen van de Dierenbescherming nogmaals helder voor het voetlicht te bieden, zingen een 25-tal ~Kids for Animals~ van de Dierenbescherming een speciaal actielied. Vervolgens krijgt de minister een petitie overhandigd.

Tijdstip: 12.00 uur
Lokatie: RAI Amsterdam, entree Europa-complex

De overhandiging van de petitie vormt de aftrap van een landelijke campagne, die o.m. bestaat uit een TV-commercial en landelijke verspreide handtekeningkaarten. In de loop van 1999 zal de Nederlandse campagne worden geadopteerd door diverse Europese dierenbeschermingsorganisaties. Ook de 133 afdelingen van de Dierenbescherming zullen op lokaal niveau actievoeren. De duur van de campagne is afhankelijk van de ontwikkelingen in Brussel.

Deel: ' Dierenbescherming start landelijke actie tegen legbatterij '
Lees ook