dierenbescherming


persberichten

dierenbescherming: stop doodslaan van jonge vosjes en vossenjacht in zoogtijd

persbericht
den haag, 3 augustus 1999

gistermiddag zijn door het vossenopvangcentrum in den hout de eerste drie jonge vossen teruggezet in de natuur. deze dieren werden als hulpeloze pups in het bos gevonden nadat het moederdier (moertje) was verongelukt of afgeschoten. wanneer deze pups in het bos worden aangetroffen worden ze vaak met een dierenambulance naar het vossenopvangcentrum gebracht. zodra de dieren voor zichzelf kunnen zorgen worden ze teruggezet in de natuur op de vindplaats. de dierenbescherming vraagt aandacht voor de bescherming van jonge vosjes in de nieuwe flora- en faunawet, die binnenkort de huidige jachtwet gaat vervangen. in deze nieuwe wet blijft het voor jagers mogelijk vossen in de zoogtijd te schieten, om vossenholen uit te roken of met jachthonden de vossen in hun burchten te verscheuren. ook mogen jagers nog steeds gevluchte of uitgegraven jonge vosjes tegen een boom doodslaan.

deze dieronterende praktijken zijn niet van deze tijd en moeten volgens de dierenbescherming in de nieuwe wet verboden worden. zij zal er alles aan doen om de tweede kamer ervan te overtuigen dat dit verbod er moet komen. de vereniging benadrukt tevens de nuttige rol van de vos als opruimer in de natuur en verwijst de vele vooroordelen over het dier naar het rijk der fabelen.

vossen worden in nederland vaak onterecht afgeschilderd als moordlustige rovers en overbrengers van ziekten zoals hondsdolheid en vossenlintworm. ze zouden schade aanrichten, jagen op lammeren, schapen en in oudere verhalen zelfs baby's doden. volgens de dierenbescherming worden deze verhalen vaak door jagers in de wereld gebracht omdat de vos door hen als concurrent wordt gezien. de vos jaagt evenals de jager zelf op fazant, konijn, eend of patrijs. het voedsel van de vos bestaat voornamelijk uit dieren die schadelijk voor de landbouw kunnen zijn zoals konijnen, ratten, woelmuizen en andere knaagdieren.

ook afval van mensen, aangeschoten dieren, insecten en fruit staan op het menu van de vos. dat een vos zo nu en dan een kip steelt heeft ermee te maken dat hij daar makkelijker aan kan komen dan aan een jachtbuit. een goed nachthok is de oplossing. het gevaar van hondsdolle vossen is ongegrond. in nederland heeft nog nooit een mens hondsdolheid opgelopen door een vos. om nederland vrij te houden van hondsdolheid is het droppen van hondenkoekjes met vaccin zeer succesvol gebleken, jacht daarentegen juist niet. door het wegschieten van vossen in grensgebieden wordt hun gebied overgenomen door bijvoorbeeld duitse vossen waar wel hondsdolheid voorkomt. hetzelfde geldt bij het bestrijden van de vossenlintworm.

Deel: ' Dierenbescherming stop doodslaan van jonge vosjes '
Lees ook