Dierenbescherming


Landelijke Dierenbescherming

Persberichten

DIERENBESCHERMING EN ENVIRONMENTAL INVESTIGATION AGENCY: STOP DE JACHT OP DE GRIZZLYBEER!

Persbericht

10 maart 1999

De Britse organisatie Environmental Investigation Agency (EIA) en de Nederlandse Dierenbescherming doen een gezamenlijk beroep op de regering van British Columbia (BC) om een einde te maken aan de (plezier)jacht op grizzlyberen. De Canadese provincie British Colombia is een van de laatst overgebleven leefgebieden voor grizzlyberen. De grizzlybeer wordt momenteel met uitsterven bedreigd door de intensieve jacht van onder meer Europese hobbyjagers. Er worden jaarlijks zo'n 350 beren onder meer na een gruwelijke drijfjacht doodgeschoten. De totale populatie was ooit 100.000 en is momenteel teruggelopen naar 6 tot 8 duizend.

De Canadese dierenbeschermers hebben Amerikaanse en Europese dierenbeschermers om ondersteuning gevraagd. Zij vrezen dat één van de indrukwekkendste wilde diersoorten ter wereld door hobbyjagers zal worden uitgeroeid. Daarnaast vindt de Dierenbescherming de jachtpraktijken onacceptabel. Beren worden met een groep honden opgejaagd en in het nauw gedreven, waarbij na een bloeddorstig gevecht de beer geschoten wordt. Ook wordt de jacht in de lente toegestaan waardoor vele moederdieren gedood worden en de berenpups verkommeren.

De schietlustige vakantiegangers komen ook uit Nederland. Veel Europese jachtverslaafden veroveren hun trofeeën namelijk liever in het buitenland omdat hun hobby in eigen land steeds meer onder druk komt te staan of omdat over de grens grotere trofeeën lokken. Zo kunnen de Europese jagers in het buitenland probleemloos jagen op zwijnen, buffels, elanden, leeuwen, panters en zelfs zeldzame grizzlyberen. Naar schatting geven Nederlandse jagers zo'n 25 miljoen gulden per jaar uit om in het buitenland op jachtvakantie te gaan.

Om een jachtverbod te bewerkstelligen is de hulp van het Nederlandse publiek hard nodig. Getracht zal worden meer dan 10.000 handtekeningen en protestbrieven te verzamelen die dan aan de British Columbiaanse regering aangeboden worden. Via het nummer 0900-0099 kunnen hantekeningenlijsten worden aangevraagd en via de internetsite van de Dierenbescherming www.dierenbescherming.nl is het mogelijk direct een protest e-mail te sturen naar de BC regering.

Deel: ' Dierenbescherming stop jacht op de grizzlybeer '
Lees ook