DIERENBESCHERMING

Dierenbescherming: Stroom asieldieren neemt toe!

PERSBERICHT

DIERENBESCHERMING: STROOM ASIELDIEREN NEEMT WEER TOE!

DEN HAAG, 17 JUNI 1999 -- De Dierenbescherming vreest deze zomer weer voor onhoudbare situaties in de dierenasielen. Na een daling van het aantal aangeboden asieldieren vanaf 1996 met ruim 16%, is in 1998 een stijging te constateren van 15,3%. Dit blijkt uit de jaarcijfers van de Centrale Asielraad van de Dierenbescherming over 1998. Het aantal aangeboden honden en katten steeg met ruim 10.000 van 66.100 in 1997 tot 76. 200 in 1998. Zowel het aantal aangeboden katten als honden nam toe. Vanwege de drukte in 1998 bouwden de asielen noodgedwongen ruim 1.050 kattenhokken extra. Van de in totaal 6370 kattenhokken zit nu al zo'n 75% vol. De Dierenbescherming vreest dat de topdrukte van vorig jaar dit jaar wederom geëvenaard zal worden. Vooral de grote steden hebben weer te maken met een groot aanbod asieldieren. Asiel Almere heeft op dit moment al meer honden en katten dan beschikbare hokken. De Dierenbescherming doet een dringend beroep op iedereen die op zoek is naar een hond of kat om in plaats van naar een fokker vooral eerst naar het asiel te gaan.

Het is van belang dat de druk op de asielen niet verder toeneemt vanwege de kans op infectieziekten. Ook dienen de dierentehuizen een aantal hokken vrij te houden in verband met de opvang van zwerfdieren en in beslag genomen honden en katten. Enkele asielen zijn inmiddels noodgedwongen wachtlijsten gaan hanteren voor mensen die om wat voor reden dan ook van hun hond of kat af willen.

Ondoordacht
Volgens asielbeheerders wordt makkelijker afstand gedaan van honden en katten. Scheiding, allergie, verhuizing en een nieuwe baan zijn veel gehoorde redenen om een huisvriend weg te doen. De Dierenbescherming vermoedt dat veel mensen impulsief en ondoordacht beslissen een viervoeter in huis te nemen. De toename van het aantal grootschalige hondenfokkerijen (tot 400 dieren) speelt hierbij zeker een rol. Het wordt de consument steeds makkelijker gemaakt om een populaire rashond aan te schaffen. Dat dierenwelzijn vaak in de verdrukking komt en erfelijke gebreken schering en inslag zijn, schijnt de consument niet te beseffen.

Campagne
Ondanks de toename van 10.000 dieren in 1998 wisten de asielen een hoog plaatsings- percentage te behalen. 84% van de katten en 89% van de honden werd herplaatst. Nederland heeft hiermee nog steeds één van de hoogste plaatsingspercentages ter wereld. In Amerika wordt 64% van de dieren geëuthanaseerd en in Japan zelfs meer dan 90%. De Japanse overheid kwam vorig jaar het Nederlandse asielbeleid bestuderen. Teneinde dit mooie resultaat voort te zetten, start de Dierenbescherming na de zomervakantie wederom een campagne om het asieldier te promoten. Door te hameren op de onmiskenbare voordelen van een hond of kat uit het asiel, hoopt de Dierenbescherming veel potentiële dierenbezitters naar het asiel te krijgen. De bonte verzameling dieren in het asiel is medisch gekeurd en heeft z'n inentingen gehad. Van het karakter van de dieren is meestal veel bekend, zodat men niet voor onaangename verrassingen hoeft komen te staan. Ook zijn dieren uit het asiel al onvruchtbaar gemaakt. De afdelingen van de Dierenbescherming blijven tevens castratie acties voor katten organiseren. Zo werden er in 1998 door 53 afdelingen ruim 14.000 castraties gesponsord.

Landelijk bureau Dierenbescherming

Mattheus Bleijenberg, woordvoerder:
070 - 31 42 738 of 06 - 22 105 392

17 jun 99 11:52

Deel: ' Dierenbescherming Stroom asieldieren neemt toe '
Lees ook