Ingezonden persbericht


Persbericht

Dierenrechtenactivisten gecriminaliseerd

Vrijdag 10 oktober moeten vijf dierenrechtenactivisten voorkomen. Al ruim een maand worden zij vastgehouden op verdenking van openlijke geweldpleging in vereniging en vernieling bij een bontfokker in het Gelderse Putten. De rechtszaak van de vijf dient om elf uur 's ochtends voor de politierechter te Zutphen (Martinetsingel 2).

Tijdens het eerste weekend van september vond er in Amsterdam een openlijk aangekondigde Internationale Animal Rights Gathering plaats. Deze bijeenkomst werd voornamelijk gehouden ter uitwisseling van informatie en om nieuwe mensen te leren kennen. Ook stonden er enkele vreedzame demonstraties op het programma.

Op vrijdagmiddag 5 september vond er in Meppel een demonstratie plaats bij het pharmacieconcernYamanouchi, een klant van het omstreden proefdierenlaboratorium HLS. Nadat deze demonstratie vreedzaam verlopen en beeindigd was, besloot de groep spontaan om bij een nabijgelegen nertsen farm een lawaaidemonstratie te houden. Het doel van deze demonstratie was het scanderen van leuzen en het maken van lawaai om het ongenoegen over de bontindustrie kenbaar te maken. Bij de gedachte dat er op deze plek binnen enkele maanden duizenden nertsen vergast zullen worden liepen de emoties hoog op. Hierop ontstond een chaos die tot een hoogtepunt kwam toen een buurtboer met een tractor op een groep in het nauw gedreven activisten inreed. Uiteindelijk zette de tractor een van de bussen klem, waarop alle inzittenden van de bus door de politie werden ingerekend.

In totaal werden 49 mensen gearresteerd, waarvan het gros drie dagen op verschillende politiestations in Nederland is vastgehouden. Elf mensen werden op maandag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. In de weken daarna werden er zes mensen alsnog vrijgelaten. Over de overige vijf zal morgen door de rechter een vonnis geveld worden.

In de tijd tussen de arrestatie en de rechtszaak is er een ware hetze ontstaan tegen alles wat met dierenrechten te maken heeft in het algemeen, en de arrestanten van 5 september in het bijzonder. In Den Haag is zelfs een heel debat gewijdt aan de vraag of men dierenrechtenactisten niet als terroristen vervolgd moeten worden. Deze criminalisering van mensen die strijden voor een betere wereld slaat de plank volledig mis. De politiek en pelsdierindustrie verstoppen zich achter regels, wetten en handhaving. De overheid ziet niet dat bont door de maatschappij wordt ervaren als een moreel verwerpelijk luxeproduct. Gevestigde ingeslapen en geïnstitutionaliseerde milieuorganisaties gaan hierin mee met hun aanpak van polderen en nat houden. Deze mensen, die de overheid in verlegenheid brengen, worden ten onrechte afgeschilderd en behandeld als terroristen. Mensen die een vormen van onderdrukking aan de kaak stellen en het systeem achter dierenleed blootleggen zijn geen terroristen. Terrorisme is de tactiek van massaal inboezemen van angst. Hoe je ook tegen deze activisten aankijkt, hun strategie is niet gericht op het massaal bang maken van mensen. Helaas is er tegenwoordig een sfeer aan het ontstaan waarin activisten die strijden tegen onrecht zich moeten verantwoorden voor hun standpunten, terwijl de mensen die in de eerste plaats het onrecht veroorzaken buiten de beklaagdenbankjes blijven. Het is de hoogste tijd dat de overheid en de rest van Nederland wakker worden.

--------einde persbericht--------

Dit persbericht werd aan u toegezonden door de steungroep. Dit is een collectief van vrijwilligers dat los staat van de demonstratie en de gathering en dat werd gevormd na de massale arrestaties van 5 september. Zij stellen zich ten doel de arrestanten waar mogelijk te ondersteunen en de buitenwereld te informeren over hun situatie. Voor meer informatie kunt u morgen en zaterdag bellen met het nummer: 06 51044639
Tevens zal er nog een persbericht verstuurd worden zodra de uitspraak bekend is.


Deel: ' 'Dierenrechtenactivisten gecriminaliseerd' '


Lees ook