rijksvoorlichtingsdienst
08 mei 2013 ­ 14:36
dijksma neemt maatregelen voor meer melkpoeder in het schap
08 mei 2013 ­ 14:36
staatssecretaris dijksma van economische zaken gaat samen met de sector de illegale invoer van babymelkpoeder in china aanpakken. ze heeft de nederlandse voedsel- en warenautoriteit (nvwa) opdracht gegeven onderzoek te doen. 'ik ga samen met de sector de informatie over de opkoop en handel van groothandelaren in nederland verzamelen zodat ik de chinese autoriteiten kan informeren dat er een lading melkpoeder aankomt die niet voldoet aan de chinese voorschriften. daarmee is het niet langer lucratief om op grote schaal melkpoeder in nederland te ronselen en in grote hoeveelheden naar china te zenden.' dat is het resultaat van het overleg dat staatssecretaris dijksma vandaag had met de producenten en winkeliers van melkpoeder.

er is op zich voldoende melkpoeder verkrijgbaar, maar niet altijd van het gewenste merk. dat levert teleurgestelde ouders op. de staatssecretaris is blij met de belofte van de producenten dat de productie van sommige merken verder wordt opgevoerd om vooral de nederlandse markt beter te kunnen bedienen. ook zullen de winkeliers beter gaan controleren of er klanten zijn die opmerkelijk veel melkpoeder willen opkopen.
de vraag in nederland naar melkpoeder is de afgelopen tijd sterk gestegen. ook de chinese markt voor babyvoeding groeit sterk. veel chinese ouders willen graag melkpoeder uit het buitenland. babyvoeding is de snelst groeiende en nu grootste productcategorie. in 2009 was de exportwaarde van babyvoeding naar china zo'n 190 miljoen euro. in 2012 was exportwaarde ongeveer 520 mln euro.

Deel: ' Dijksma neemt maatregelen voor meer melkpoeder in het schap '
Lees ook