Door dioxine rust in Fries kippenhok.

Van Max van Friesland.

FRIESLAND-juni 1999- Dat er iets mis was met de kippen de laatste tijd, was ook de vijfenvijftigjarige vrijgezel R. Z. uit W. niet ontgaan. Met verbazing en onbegrip had de alleen wonende en ietwat zonderlinge man het nieuws in zijn bouwvallig boerderijtje gevolgd.

'Niet best als je nu ook al door kippen een ziekte kan oplopen,' moet de man hebben gedacht toen hij besloot voor alle zekerheid maar eens met dokter te praten.

Nu stond R.Z. niet alleen bekend om zijn kluizenaarsbestaan maar nog meer om zijn houding tegenover de kip in het algemeen. Z. beperkte zich niet tot het eitje en smakelijk boutje maar dikwijls kon je hem ook als een raket door het kippenhok zien vliegen om zijn geliefde Barnevelders voor andere doeleinden te misbruiken.

Ook de huisarts zag zijn kans nu schoon om Z. van zijn slechte gewoonte af te helpen.
'Inderdaad moet u voortaan oppassen,' waren de wijze woorden van de geneesheer; 'beperk u voortaan tot het eitje en nooit meer tot waar het eitje uit valt.'

Z. die de wijze raad niet in de wind sloeg voelde zich verplicht ook zijn enige, achter de zeedijk wonende buurman, van dit doktersadvies op de hoogte te stellen. De buurman die Z. heel goed kende heeft sindsdien een hond aangeschaft om zijn drie schapen te bewaken.

De woorden van Z.:"maar een man alleen moet toch wat," hadden hem aan het denken gezet.

Max van Friesland
E-mail: martmax@compuserve.com

Deel: ' Dioxine brengt rust in Fries kippenhok '
Lees ook