Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER VERA DUA VLAAMS MINISTER

VAN LEEFMILIEU EN LANDBOUW Donderdag 27 juni 2002

Dioxine-neerslag in Kruishoutem terug normaal

De neerslag van dioxines in Kruishoutem zit opnieuw onder de drempel van 6 pg TEQ/m², zo maakt Vlaams minister van Leefmilieu Vera Dua bekend. Op dit ogenblik strandt de uitstoot van dioxines in Kruishoutem op 4.9 pg TEQ/m². Dat blijkt uit de meest recente metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij. Eerder dit jaar bleek - uit de door de minister bekend gemaakte cijfers over de dioxine-neerslag in Vlaanderen - Kruishoutem een nieuwkomer te zijn op de lijst van "zwarte punten". Bij metingen in het najaar van 2001 werd in Kruishoutem immers een onverklaarbare piek van 26.5 pg TEQ/m² opgetekend.

De Vlaamse milieu-inspectie onderzoekt het probleem. Tijdens een van de controles werd alvast bij een betonbedrijf een zelfgemaakte verbrandingsoven ontdekt. In deze installatie met een diameter van twee meter werden onder meer oude palletten en ander houtafval, papier, karton, piepschuim, rubber en plastic verbrand. Tevens werd vastgesteld dat behalve schroot geen andere afvalstoffen uit dit bedrijf werden opgehaald. De verbrandingsinstallatie was niet vergund.

De milieu-inspectie heeft proces-verbaal opgesteld. De diensten van minister Vera Dua hebben de burgemeester van Kruishoutem gevraagd om de
verbrandingsactiviteiten stop te zetten en de oven te laten verwijderen. Volgens de milieu-inspectie heeft de oven namelijk een belangrijk aandeel in de verhoogde dioxine-neerslag.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Vera Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be

Zoekwoorden:

Deel: ' Dioxine-neerslag in Kruishoutem terug normaal '
Lees ook