Ingezonden persbericht


Persbericht

Directeur Evert van Straaten neemt afscheid met tentoonstelling 'Verlangen naar volmaaktheid'

Evert van Straaten laat in zijn laatste tentoonstelling Verlangen naar volmaaktheid - 221 jaar verzamelen door het Krller-Mller Museum een overzicht zien van kunstwerken die het museum onder zijn leiding heeft verworven, samen met topstukken uit de vaste collectie. In alle museumzalen, de beeldentuin en een speciaal gebouwd tentencomplex op het evenemententerrein zullen aanwinsten sinds 1991 centraal staan. Verlangen naar volmaaktheid is van
1 april tot en met 28 oktober 2012 te zien.

In de tentoonstelling staan kunstwerken centraal waarin niet alleen het verlangen naar een ideale vorm, naar een betere wereld of naar het paradijs tot uitdrukking komt, maar ook kunstwerken waarin de onbereikbaarheid daarvan en de tragiek van het menselijk tekort het onderwerp vormen.

Veel werken zijn nog maar zelden getoond of zelfs voor het eerst te zien, zoals de recent verworven spectaculaire installatie Inopportune: Stage two van Cai Guo-Qiang. Naast het weerzien met al bekende en geliefde werken, zoals het Uiltje van Pablo Picasso of The Paintings (with Us in the Nature) van Gilbert & George, zijn er bijzondere werken te zien van Armando, Jo Baer, Louise Bourgeois, Daan van Golden, Anselm Kiefer, Matt Mullican, Bruce Nauman, herman de vries, Franz West, Rmy Zaugg, en vele andere kunstenaars.

De tentoonstelling is opgezet als een zwerftocht door het museum. Bij het samenstellen zijn vijf thema's tot leidraad genomen: groei en vergankelijkheid, natuur en cultuur, verbeelding en kennis, vernietiging en opbouw, tijd en ruimte. De thema's zijn bedoeld om associaties op te roepen. Ze passen bij het Krller-Mller Museum dat de beeldende kunst altijd in een meditatieve context getoond heeft met aandacht voor de raakvlakken van beeldende kunst met religie en filosofie. Gilbert & George noemden het museum dan ook 'een filosofisch museum' en een bezoekster vatte haar ervaring bondig samen: 'Ik ervaar hier een soort innerlijke stilte.' Het publiek wordt uitgenodigd een totaalervaring te ondergaan: een mix van beleving van schoonheid, van uitdagende en beproefde kunst, van de melancholie van een mooie plek, van nostalgie met een scheutje heimwee, van prikkeling van de nieuwsgierigheid en lichte irritatie, van troost en heling en van een glimlach.

Het digitale tentoonstellingsconcept Expose is een onderdeel van deze tentoonstelling. Tussen 1 februari en 1 maart 2012 kozen 767 museumbezoekers hun favoriete Top 3 van klein-sculpturen. De 50 werken met de meeste stemmen zijn opgenomen in de tentoonstelling, met een selectie uit alle persoonlijke verhalen en reacties.

De tentoonstelling Verlangen naar volmaaktheid kwam tot stand met steun van de BankGiro Loterij.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk gellustreerde publicatie, verkrijgbaar in de museumwinkel en de webshop (ISBN 9789073313279, 34,500).


Noot voor redacties


Deel: ' Directeur Evert van Straaten neemt afscheid met tentoonstelling 'Ver.. '
Lees ook