Dirigeerdebuut oud-KCO-solist in Concertgebouw

“Vliegende start dirigeercarrière Jasper de Waal bij zes Nederlandse orkesten”

“Dirigeerdebuut oud-KCO-solist in Concertgebouw”

Jasper de Waal, oud-solohoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO), debuteert in 2015/16 bij liefst zes Nederlandse orkesten als dirigent, te beginnen in het hem zo vertrouwde Concertgebouw, waar hij op 8 en 9 juni het Nederlands Philharmonisch Orkest zal leiden in de voorstelling “Van Mythen en Muziek”.

Al toen hij glorieerde als solo-hoornist bij het KCO sluimerde bij Jasper de Waal de ambitie om ooit zelf de baton op te pakken en orkesten te leiden. Die ambitie werd gevoed door zijn grote repertoirekennis, zijn jarenlange ervaring op het allerhoogste muzikale niveau en door zijn samenwerking met tal van dirigenten van wereldklasse, van Bernard Haitink en Jaap van Zweden tot Mariss Jansons. Hij besloot in 2012 het KCO te verlaten. Enerzijds omdat hij meer vrijheid wilde om met andere orkesten en ensembles te spelen en anderzijds om serieus werk te maken van zijn dirigeerambitie. Hij zocht en vond een mentor in Jan Stulen, die hem sinds 2013 begeleidt op zijn weg naar het dirigentschap.

Jasper de Waal deed zijn eerste dirigeer-ervaringen op bij Neos-Brass en de koperensembles van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Seoul Philharmonic Orchestra en hij maakte zijn officiële debuut als dirigent in 2014 bij Philarmonica Transilvania in Cluj, Roemenië. Daarnaast heeft hij Jaap van Zweden recent geassisteerd bij diens Mahler 9-productie met het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Voor 2015/16 staan er liefst zes Nederlandse orkesten in de planning waar hij als dirigent zijn opwachting zal maken. Naast het genoemde Nederlandse debuut met het Nederlands Philharmonisch orkest, treedt De Waal dit jaar ook nog op met het Nederlands Jeugdorkest, het Noord Nederlands Orkest, Philharmonie Zuid Nederland, het Residentie Orkest (een orkest waar hij ook lang aan verbonden was) en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

“Wat ik eigenlijk al wel wist, weet ik nu heel zeker: dirigeren is een prachtig vak. Dirigeren geeft een geweldige nieuwe dimensie aan mijn muzikale leven. Ik kan er zo veel in kwijt. Het lijkt wel of alles uit de afgelopen decennia nu samenkomt. Ik heb hele duidelijke ideeën over interpretatie ontwikkeld. Het is een pracht van een uitdaging om te proberen die over te brengen op een heel orkest en via hen op het publiek”, aldus Jasper de Waal. “ Ik ben vereerd en dankbaar dat liefst zes Nederlandse orkesten mij daartoe de kans geven.”

Deel: ' Dirigeerdebuut Jasper de Waal in Concertgebouw '


Lees ook