Internationaal Filmfestival van Vlaanderen

Op 5 december zal het precies 100 jaar geleden zijn dat Walt Disney in Chicago werd geboren - op 15 december is het precies 35 jaar dat hij in Burban overleed. Reden voor het festival om even stil te staan bij deze opmerkelijke figuur.

Dit gebeurt door middel van een bescheiden retrospectief van films die één voor één een jubileum vieren dit jaar, aangevuld door een wel zeer opmerkelijke documentaire geproduceerd door dochter Diane en kleinzoon Walter Elias Disney Miller: Walt - The Man Behind The Myth. Deze documentaire peilt naar de mens achter de mythe via verrassende archiefbeelden en interviews. Omdat er uit de familie-archieven kon worden geput gaat het om exclusief materiaal. We ontdekken Walts passie voor locomotieven, we brengen een kijkje in zijn privé-appartement, gelegen boven de brandweerkazerne in Disneyland, en we zien hem als vader stoeien met zijn kinderen. Daarnaast komen familie, vrienden, oud-gedienden, historici, beroemdheden, filmcritici en kenners aan het woord.Eén ervan is Roy Disney, neef van Walt en vandaag nog altijd actief voor The Walt Disney Company als vice-voorzitter van de Raad van Bestuur en bij de animatie-afdeling.
De film geeft ook antwoord op enkele hardnekkige geruchten; was Walt nu echt een spion voor het FBI en werd hij na zijn dood ingevrozen.

Zowel Diane Disney Miller, Roy Disney als Jean-Pierre Isbouts, de regisseur van deze documentaire, zullen de vertoning op 14 oktober bijwonen.

Wat de verjaardagsfilms betreft worden films vertoond die dit jaar een jubileum hebben te vieren, zoals bv. Alice In Wonderland (50 jaar), One Hundred And One Dalmatians (40 jaar) en Beauty And The Beast (10 jaar). Kers op de tart wordt de vertoning op 17 oktober van de allernieuwste avondvullende Disney animatiefilm Atlantis - The Lost Empire, onder regie van Gary Trousdale en Kirk Wise. Deze film wordt zowel in originele als in Vlaamse versie vertoond.

Zoekwoorden:

Deel: ' Disney op Internationaal Filmfestival Vlaanderen '
Lees ook