Ingezonden persbericht


Amsterdam 10 augustus 2001

'EXODUS'
de nieuwe documentaire van de meermalen bekroonde filmmaker Sorious Samura op CNN

" Marokkaanse, Algerijnse en Spaanse maffia hebben de gehele illegale oversteekbusiness in handen."

Op zondag 12 augustus zendt CNN het programma 'Exodus' uit dat onlangs de prestigieuze 'Best TV Documentary' won tijdens de One World Media Awards. Samura won eerder prestigieuze awards waaronder de BAFTA voor de internationaal bejubelde film 'Cry Freetown' die Samura in 1998 maakte over de schokkende wreedheden tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone.

Exodus is een de aangrijpende film uit over de dagelijkse vluchtelingenstroom van Afrika naar Europa. "Het maken van deze documentaire was spelen met de dood" aldus Samura die de platgetreden migratie route van West-Afrika naar Europa zelf aflegde om deze documentaire te kunnen filmen. Onderweg kreeg hij meer dan eens te maken met gevaar voor zijn leven en vijandelijkheden. In 'Exodus' reist Samura van Mali, via de Sahara woestijn en Marokko, naar Spanje waarbij hij de West-Afrikaanse vluchtelingen volgde die hun weg zochten naar het 'beloofde land' in Europa om daar een beter leven te starten.

Samura laat de gevaren zien van overvallen en uitdroging in de Sahara, de ondoordringbare Spaanse enclave Ceuta in Marokko en de smerige condities waaronder vluchtelingen moeten wachten op hun overtocht van Tanger naar Spanje.

In 'Exodus' spreekt hij met vluchtelingen langs de route en doet verslag van de ontberingen die zij moeten ontstaan tijdens deze gevaarlijke reis, vluchtend uit hun geboorteland en soms oog in oog met de dood.

De documentaire begint met scènes van Samura's eigen verleden toen hij 22 uur per dag en zes dagen per week werkte om te overleven als migrant in Londen in zijn strijd voor een betere toekomst. Samura is ervan overtuigd dat migratie een teken is dat Afrikanen vrijheid en de mogelijkheid om voor zichzelf te zorgen nastreven: "En wanneer we deze zaken niet in ons eigen land kunnen vinden dan moeten we ze ergens anders vinden."

In de loop van het programma ontmoet Samura Osas, een gediplomeerd econoom uit Nigeria, die de nachten doorbrengt op een verborgen plek in de bergen van Marokko waar hij wacht om de oversteek te maken naar Europa.

Opmerkelijk genoeg ontmoet hij hem weer wanneer hij veilig is aangekomen in Spanje en spreekt met hem over zijn motieven om zijn geboorteland te verlaten: "Je wordt bijna gedwongen om een bedelaar te worden in je eigen land, zonder jezelf te kunnen onderhouden of voeden. Ik wil niet dat mijn kinderen lijden zoals ik geleden heb. Ik wil mijn kinderen een beter leven geven."

Samura: "Zij sturen allemaal een boodschap naar Afrika en naar iedereen die het wil horen. En de boodschap is: we zoeken vrijheid en de mogelijkheid om voor onszelf te zorgen, we kunnen deze zaken niet vinden in onze eigen landen en daarom moeten we ze ergens anders vinden."

Samura is een grote uitdaging aangegaan bij het filmen van 'Exodus':" Gedurende de vier weken die wij doorbrachten waarbij wij alles onderzochten over en met illegale migranten was ik er nooit zeker van dat we heelhuids zouden terugkeren. Marokkaanse, Algerijnse en Spaanse maffia hebben de gehele illegale oversteekbusiness in handen."

'Exodus' wordt uitgezonden in het programma 'Perspectives' op CNN op zondag 12 augustus om 22.00 uur en wordt herhaald op maandag om 21.00 uur, zaterdag 18 augustus om 21.00 uur en zondag 19 augustus om 22.00 uur. Het is geproduceerd voor CNN door een onafhankelijk productiebedrijf, Insight News Television Ltd.

Deel: ' Documentaire van filmmaker Sorious Samura op CNN '
Lees ook