Ministerie van Justitie

Minister Donner wil onderzoeksrechter meer bevoegdheden geven 26 februari 2003

De onderzoeksrechter in Nederland (rechter-commissaris) krijgt meer bevoegdheden buiten het gerechtelijk vooronderzoek naar een strafzaak. Hij mag voortaan bepalen op welke grond voorwerpen in beslag mogen worden genomen.

Minister Donner heeft een wetsvoorstel voor advies naar de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, het Openbaar Ministerie en de Nederlandse Orde van Advocaten gestuurd. Het wetsvoorstel past volgens de minister in een ontwikkeling waarbij de onderzoeksrechter in Nederland onafhankelijker van een gerechtelijk onderzoek functioneert.

De activiteiten van de onderzoeksrechter blijven in een strafzaak vaak beperkt tot één handeling, bijvoorbeeld het laten doorzoeken van een woning. Donner vindt het onwenselijk om speciaal daarvoor een gerechtelijk onderzoek te openen.

De rechter-commissaris kan inmiddels al beslissen op het gebied van voorarrest, het opnemen van vertrouwelijke communicatie en het toestemming geven om dergelijke communicatie af te tappen. De nieuwe wet moet volgens de minister een doelmatiger onderzoek en een snellere afhandeling bevorderen.

Deel: ' Donner wil onderzoeksrechter meer bevoegdheden geven '
Lees ook