Roemeense zwerfhonden betalen de prijs voor economisch gewin

Raadselachtige dood vierjarig jongetje


“September 2013 was de meeste hectische maand in mijn hondenliefhebbersbestaan” verzucht een bestuurslid van de organisatie Dog’s Wish, “en dan woon ik in Nederland en hoef ik zelf niet de horror in Roemenië mee te maken die dierenredders daar moeten doorstaan.”

Roemenië, 20131002 -- Toen op 3 september naar buiten kwam dat het vierjarig jongetje Ionuț was gedood door zwerfhonden, wisten we meteen dat dit zou worden aangegrepen door de overheid om opnieuw een dodingswet erdoor te drukken. Later kwam er divers bewijs naar boven dat het arme kind niet door zwerfhonden kón zijn doodgebeten.

 Ook DNA testen bewezen dit. De laatste theorie is dat het ontsnapte vechthonden waren van een nabij gelegen restaurant. Het hele zaakje stinkt aan alle kanten en er zal ongetwijfeld zwijggeld betaald zijn aan de familie van het kereltje. Maar wat maakt het nog uit hoe het zit, het jongetje wordt er niet meer levend van en de zwerfhonden zijn toch al de gebeten hond. 

Wet meteen ingevoerd

De overheid jaste meteen op 10 september de dodingswet erdoor, deze lag al jaren klaar. En meteen gingen in veel plaatsen, vooral in Boekarest, de hondenvangers de straat op. De hoop was dat het Constitutionele Hof zich officieel uit zou spreken tegen de dodingswet en de wet er toch niet zou doorkomen, net als in 2011. Maar het Hof besloot dat de wet constitutioneel was, en president Basescu zette meteen zijn handtekening er onder. Het was een zwarte dag op 25 september.

Eigenrichting

Er bereikten ons via Facebook vele schokkende foto’s en filmpjes van het honden vangen, maar de manier waarop sommige Roemenen meehielpen was nog veel schokkender. Met een auto door de straten rijden om honden dood te rijden, een hond levend in brand steken, een hond van een vrouw die de hond op een braakliggend terreintje liet spelen voor haar ogen doodschieten, deze beelden zijn voor altijd op ons netvlies gebrand. Ook zagen we beelden van een vrouw met bont en blauwe plekken, die had moeten vechten voor het leven van haar eigen aangelijnde hond, toen een hondenvanger de hond van haar aftrok.

Nog een graadje erger was de tv presentator Radu Banciu die rond de 60 euro (een heel bedrag voor een gemiddelde Roemeen) uitloofde voor een hondenvelletje.

Volgens de dodingswet mogen alleen daarvoor aangewezen personen de honden in de asielen doden (na 14 dagen) maar Roemenië leeft haar eigen wet niet na.

Protesten en hulp

In veel Europese landen kwam een stroom van protesten op gang. Petities werden getekend, emails verstuurd en er werden demonstraties georganiseerd. In Nederland zijn tot nu toe 6 demonstraties gehouden.  In Zwolle, Amsterdam en Den Haag. Politici werden aangeschreven, Marianne Thieme van Partij voor de Dieren wist een gesprek met de Roemeense ambassadrice te krijgen. Helaas ontkende de ambassadrice alles, het ging geheel volgens de regels.

Dierenliefhebbers zijn massaal aan de slag gegaan met het inzamelen van hulpgoederen voor Roemeense privéasielen en met het openstellen van hun huis voor een foster- of adoptiehondje uit Roemenië. Een aantal organiseerden een benefietconcert of iets dergelijk om aandacht en geld te vragen voor het probleem van de Roemeense zwerfhonden.