Ministerie van Defensie


Persbericht

Doop en overdracht kustwachtcutter "Panter"

DV/PB03/99
Den Haag, 13 januari 1999

Het tweede schip uit een serie van drie ten behoeve van de Kustwacht Nederlandse Antillen en Aruba wordt maandag (18 januari) in Gorinchem overgedragen aan de Koninklijke Marine. De doop en indienststelling van deze zogenoemde "cutter", die de naam Panter krijgt, heeft plaats bij Damen Shipyards. De plechtigheid zal plaatsvinden in het bijzijn van de staatssecretaris van Defensie, de heer H.A.L van Hoof, de gevolmachtigd minister van Aruba mr. A.G. Croes, president-directeur ing. K. Damen van Damen Holding en Bevelhebber der Zeestrijdkrachten vice-admiraal C. van Duyvendijk. De doop zal worden verricht door mevrouw Rosita Croes-Madari, echtgenote van de gevolmachtigd minister van Aruba.

Met de verwerving van de drie cutters is een bedrag van 42,24 miljoen gulden gemoeid, inclusief opleidingen, documentatie en een reservedelenpakket. De thuisbasis van de Panter zal Aruba worden. Hiervandaan zal zij primair ingezet worden voor kustwachttaken en "counter-drugs" operaties.

De cutter is van het type "Damen Stan Patrol 4100". Deze typen schepen zijn ongeveer 41 meter lang en speciaal gebouwd voor dienst in de tropen. De bemanning bestaat uit 11 personen en daarnaast is er accommodatie voor zes passagiers. Dit type schip kan op zee gedurende een onafgebroken periode van zeven dagen opereren. De maximum snelheid bedraagt ruim 26 knopen (± 50 km/u). De cutters zijn verder onder andere voorzien van radar- en communicatieapparatuur, infraroodkijkers, een vaste wapenopstelling en twee brandbluskanonnen. De Panter zal begin februari naar Aruba varen. Het eerste schip uit deze lijn, de vorig jaar op 2 november in dienst gestelde Jaguar, zal rond die tijd Curaçao bereiken.

Deel: ' Doop en overdracht kustwachtcutter "Panter" aan de Marine '
Lees ook