Dossier Binnenstad: Wat u niet mag weten

Op 23 juni mag u, in het eerste referendum van Nieuwegein, uw mening geven over het Masterplan Binnenstad. Dit bijzonder ambitieuze plan moet het centrum van Nieuwegein mooier maken. Volgens sommigen wordt het zelfs gezelliger. Zeker is dat het centrum volledig zal veranderen.

Om die grootse plannen allemaal te kunnen betalen wordt in het plan voorgesteld om, in het centrum van Nieuwegein, 200.000 m² nieuwe kantoren te ontwikkelen. Wat u niet mag weten is hoeveel wolkenkrabbers er nodig zijn om zoveel kantoorruimte te realiseren. Hoe goed u ook zoekt in de gemeentelijke informatie, u zult er niets over vinden!

Hoeveel is 200.000 m² kantoor eigenlijk?

In dit 'Dossier Binnenstad' willen we u het antwoord op die vraag geven en gelijk laten zien dat het toevoegen van 200.000 m² nieuwe kantoren helemaal niet past in het Nieuwegeinse centrum. Oordeelt u zelf.

8x ArenA Boulevard Oval Tower
In Amsterdam Zuidoost is onlangs begonnen met de bouw van de Oval Tower aan de ArenA Boulevard. Vlak naast de Amsterdam ArenA, het nieuwe stadion van Ajax, wordt een wolkenkrabber gebouwd waar Amsterdam trots op is. Het gebouw wordt niet minder dan 96 meter hoog en zal 26 verdiepingen bevatten.

Deze kantoortoren heeft een allure die de Nieuwegeinse plannenmakers zeker moet aanspreken. Als we de illustraties van het Masterplan Binnenstad van de gemeente Nieuwegein bekijken, zou de Oval Tower zeker passen binnen de kwaliteit die in het Masterplan wordt beoogd. De Oval Tower voegt 24.500 m² kantoorruimte toe aan het hoofdstedelijke potentieel.

Dat betekent dat er -ruim- acht van deze torens nodig zijn om de 200.000 m² te realiseren die Nieuwegein wil bouwen. Het is iets meer, mag dat?

Amsterdam: eat your hart out!

6x Rijkskantorengebouw Westraven
Dichter bij huis, bij de tramhalte Westraven in Utrecht, staat het Rijkskantorengebouw. Deze imposante toren is, al tientallen jaren, een baken voor de weggebruikers in de omgeving van het verkeersplein Oudenrijn.

Het Rijkskantorengebouw Westraven is 22 verdiepingen hoog en omvat 31.000 m² kantoorruimte. Als de plannen in het Masterplan daadwerkelijk worden uitgevoerd kunnen we het prestige van de gemeente Utrecht een gevoelige klap uitdelen.

Om 200.000 m² kantoor te realiseren in het Nieuwegeinse centrum zijn
-ruim- zes van deze torens nodig.

Utrecht: here we come!

Geen wolkenkrabbers? Wat wel?

Natuurlijk is het niet zo dat er, op het gebied van kantoorontwikkeling, helemaal niets kan in het Nieuwegeinse centrum. Per slot van rekening ligt het terrein aan de oostzijde van het centrum nog steeds braak. Daar is ruimte genoeg voor een gecombineerde ontwikkeling van winkels, kantoren, maatschappelijke voorzieningen en voor het gemeentehuis. Sterker nog, misschien zou je daar best een plek kunnen vinden voor één wolkenkrabber.

In Amsterdam Buitenveldert is recent, ook bovenop een groot winkelcentrum, een kantoorontwikkeling gerealiseerd. Daar werd gebouw 'De Gelder' toegevoegd aan het winkelcentrum Gelderlandplein. Dat kantoorpand van negen verdiepingen heeft een maat die ook in Nieuwegein niet zou misstaan. Er is één probleem: het gebouw omvat slechts 4.300 m². Er zijn dus 46 van deze gebouwen nodig om de 200.000 m² vol te maken. En dat kan echt niet.

Dit is dus wat u niet mag weten: zo veel kantoorruimte past er helemaal niet in!

Er moet zeker wat gebeuren in de binnenstad van Nieuwegein. Maar daarvoor is een plan nodig dat realistisch, betaalbaar en uitvoerbaar is.
Het Masterplan deugt niet.

Uw stad is uw stem waard. Laat daarom op 23 juni uw stem horen bij het referendum en stem met verstand!

Deel: ' Dossier Binnenstad Nieuwegein Wat u niet mag weten '
Lees ook