Ministerie van Justitie

Dossier Fortuyn online
26 maart 2003

Op de website van het Openbaar Ministerie worden vanaf 27 maart 2003 vragen over de zaak-Fortuyn beantwoord. Tevens staan er antwoorden op vragen die al eerder zijn gesteld naar aanleiding van de strafzaak tegen de verdachte.

Op 6 mei 2002 werd de politicus Pim Fortuyn op het Mediapark in Hilversum van dichtbij neergeschoten. Hij overleed ter plekke. De vermoedelijke dader van de schietpartij werd vrijwel onmiddellijk door de politie aangehouden. Op 9 augustus werd de strafzaak tegen de verdachte voor de eerste maal aan de rechter voorgelegd. Het betrof een zogeheten pro forma-zaak. Op 4 november kwam de zaak voor de tweede maal bij de rechtbank en opnieuw volgde uitstel van de inhoudelijke behandeling. De rechtbank besloot dat de verdachte eerst gedragskundig moest worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Het onderzoek is nu afgelopen en op 27 maart zal de strafzaak beginnen.

Direct na de dood van Pim Fortuyn en tijdens de pro forma zittingen van vorig en begin dit jaar bleek dat veel mensen met vragen zaten over het strafrecht in het algemeen en het onderzoek naar deze zaak in het bijzonder. De terechtzitting van de komende dagen zal wederom veel vragen oproepen, die in het bestek van de zitting zelf niet kunnen worden beantwoord. Via www.om.nl kunnen mensen antwoord krijgen op die vragen. In een speciale categorie van de rubriek 'Veelgestelde vragen' zijn nu al antwoorden te vinden op vragen die het OM het afgelopen jaar binnenkreeg over de zaak-Fortuyn. In de komende tijd zal die rubriek verder gevuld worden met vragen die naar aanleiding van het proces worden gesteld. Elke vragensteller krijgt antwoord. Zoals altijd moet het OM rekening houden met verschillende belangen, waardoor gegevens niet altijd vrijgegeven kunnen worden. De vragensteller wordt daar dan van op de hoogte gebracht.

In het dossier Fortuyn op de homepage van www.om.nl wordt ook andere informatie met betrekking tot deze zaak gepresenteerd. Zo zal - na het voordragen ervan door de officier van justitie - de tenlastelegging te raadplegen zijn. Ook zal na het uitspreken het requisitoir van de officier van justitie te vinden zijn op de site.

Deel: ' Dossier Fortuyn online op website Openbaar Ministerie '
Lees ook