Koninklijke bibliotheek


Dossier Pim Fortuyn (1948-2002)

Dossier Verkiezingen

Op 6 mei 2002 werd Pim Fortuyn in Hilversum om het leven gebracht. Dit gebeurde 9 dagen voor algemene verkiezingen van 15 mei, wanneer hij naar verwachting een aardverschuiving in de Nederlandse politiek zou veroorzaken.

Fortuyn was sinds het najaar van 2001 actief bij de landelijke politiek betrokken, eerst als lijsttrekker van Leefbaar Nederland en, na een artikel in de Volkskrant waarin hij de islam een 'achterlijke cultuur' noemde, als lijsttrekker van de Lijst Pim Fortuyn. Volgens de opiniepeilingen zou hij in ieder geval met 'dubbele cijfers' in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn, een unicum in de Nederlandse parlementaire geschiedenis.

Op 6 maart trok Pim Fortuyn als lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam tijdens de gemeenteraadsverkiezingen al bijna een derde van de stemmen in de havenstad. Zijn politieke programma legde hij neer in een boek: De puinhopen van acht jaar Paars.

W.S.P. Fortuyn werd in 1948 geboren in een katholiek gezin in Velsen. Hij studeerde in Amsterdam aan de Vrije Universiteit sociologie. In 1972 werd hij docent marxistische sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn dissertatie behandelde de 'Sociaal-economische politiek in Nederland 1945-1949'. Zijn optreden veroorzaakte hier al beroering, onder andere door zijn stelling dat Willem Drees het stelsel van sociale zekerheid had overgenomen van een plan van de Duitse bezetter in 1940-1945.

Fortuyn kreeg eind jaren tachtig landelijke bekendheid in zijn rol als projectmanager voor de invoering van de OV-studentenkaart en vooral ook door zijn columns voor Elsevier. Ook schreef hij verschillende boeken als 'opinieleider': o.a. De verweesde samenleving en Tegen de islamisering van onze cultuur.

Dit dossier is bijgewerkt tot 7 mei 2002

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland

Deel: ' Dossier Pim Fortuyn (1948-2002) in de KB '
Lees ook