De Uiver landt zondag op Schiphol!

Datum: 15 augustus 1999

Aviodome-actie “Uiver back home” bereikt eerste mijlpaal: De Uiver landt zondag op Schiphol!

De Douglas DC-2 ”Uiver” zal op zondagmiddag 15 augustus rond 13.30 uur landen op Schiphol. Het historische vliegtuig zal dan op het platform van het oude Schiphol (tegenwoordig Schiphol-Oost) voor het publiek worden tentoongesteld.

Sinds, 13 juli, het moment dat het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol bekend maakte dat de Uiver in bruikleen naar Nederland zou komen, worden er dagelijks honderden certificaten verkocht. De kopers worden daarmee eigenaar van een op het certificaat vermeld onderdeel van de Uiver, dat ze gelijk weer doneren. Daarmee zorgen de certificaathouders ervoor dat ze elk hun eigen stukje van de Uiver voor Nederland behouden. Mensen die een certificaat hebben gekocht, mogen zondagmiddag het platform van Schiphol-Oost op om de Uiver van nabij te bekijken. Certificaten zullen ook op zondagmiddag op Schiphol worden verkocht. In totaal moet er vóór 7 oktober f 1,5 miljoen worden gesponsord om de Uiver voor ons land te behouden. Mensen die niet naar Schiphol komen kunnen een certificaat bestellen door minimaal f 25,- over te maken op rekeningnummer 38 30 0 38 30 t.n.v. Uiver-Fonds, Schiphol, o.v.v. hun naam, adres en telefoonnummer.

Tot 7 oktober krijgt het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol de Douglas DC-2 Uiver van de Amerikaanse eigenaar in bruikleen, in het kader van de expositie “90 Jaar Vliegende Hollanders”. Deze grote tentoonstelling toont meer dan 25 historische vliegtuigen in nagebouwde historische situaties, die stuk voor stuk mijlpalen zijn uit de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis. De expositie “90 Jaar Vliegende Hollanders” is nog tot 1 april 2000 in het luchtvaartmuseum Aviodome te zien.

Het publiek wordt aangeraden om met het openbaar vervoer te komen, vanaf Schiphol-centrum zullen er bussen (P-40 bus) rijden naar Schiphol-Oost, waar de DC-2 “Uiver” zal landen. Indien men met eigen vervoer wil komen wordt op Schiphol-Oost het parkeren aangegeven.

De Uiver die nu naar Nederland komt, is het enige nu nog vliegende zusterschip van de oorspronkelijke Uiver, die in 1934 in de Syrische woestijn verbrandde. Voor wie meer over de ‘Uiver’ wil weten, biedt een speciaal onderdeel van de tentoonstelling ‘90 jaar Vliegende Hollanders’ in de Aviodome de uitkomst. Het museum is dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: 020 – 406 8000 of Internetsite www.dc2.nl.

Organisatie: Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol

adres: Westelijke Randweg 201

postcode: 1118 CT

woonplaats: Schiphol

Telefoon: 020-4068000

email: yvonne@aviodome.nl

Deel: ' Douglas DC-2 'De Uiver' landt op Schiphol '
Lees ook