Katholieke Universiteit Nijmegen

Dr. Bart Jacobs benoemd tot hoogleraar aan de KU Nijmegen

Subsidie en hoogleraarschap voor veilige computerprogramma´s Dr. Bart Jacobs is met ingang van 1 juli benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de KU Nijmegen met als leeropdracht ´Beveiliging en correctheid van programmatuur´. Zojuist is ook bekend gemaakt dat NWO samen met de KU Nijmegen bijna 1,8 miljoen euro investeert in een PIONIER-onderzoek naar de veiligheid en correctheid van computerprogramma's. Prof. dr. Bart Jacobs zal met zijn groep technieken ontwikkelen voor het certificeren van software in veiligheidsgevoelige toepassingen zoals chipkaarten.

Bart Jacobs (Nuenen, 1963) studeerde wiskunde en filosofie in Nijmegen. Hij promoveerde in 1991, ook in Nijmegen, op het gebied van de theoretische informatica. Daarna werkte hij aan de universiteiten van Cambridge (Engeland) en Utrecht, en aan het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam.
In 1996 keerde Jacobs terug in Nijmegen op een onderzoekersplaats van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW). Hij werkt met een eigen onderzoeksgroep aan de betrouwbaarheid en veiligheid van computerprogramma´s geschreven in de populaire programmeertaal Java. Wiskundige precisie, ondersteund door speciale logische redeneerprogramma´s, is daarbij van groot belang. Jacobs is leider van een Europees onderzoeksproject op het gebied van chipkaarten. De PIONIER-subsidie geeft het werk extra nationale steun en moet leiden tot een top security-groep in Nederland. 6-6-2002


* persbericht NWO

Deel: ' Dr. Bart Jacobs benoemd tot hoogleraar aan de KU Nijmegen '
Lees ook