Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Dienst Communicatie, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 9 december 1999

Dienst Communicatie

DIENSTEN EN VOORZIENINGEN Benoemingsbericht

Mw. dr. A.M.C. van Kemenade benoemd tot hoogleraar 'Engelse taalkunde' aan de Katholieke Universiteit Nijmegen

Met ingang van 1 november 1999 is mw. dr. A.M.C. van Kemenade benoemd tot hoogleraar Engelse Taalkunde aan de Faculteit der Letteren van de KUN.

Dr. Van Kemenade heeft een ruime staat van dienst binnen het taalkundig vakgebied. In haar onderzoek, publicaties en voordrachten komen diverse taalkundespecialisaties aan bod. Daarnaast vervulde zij een groot aantal adviserende en bestuurlijke functies. Zo is zij een veelgevraagd beoordelaar bij internationale vaktijdschriften, uitgevers en onderzoeksinstanties en was zij jarenlang actief in het bestuur van de Nederlandse Algemene Vereniging voor Taalwetenschap.

Mw. Van Kemenade begon haar loopbaan als lerares Engels (1977-1980). Van 1980 tot 1985 was zij als wetenschappelijk medewerkster verbonden aan het Engels Instituut van de Universiteit Utrecht, waar zij de historische taalkunde bestudeerde en de geschiedenis van het Engelse naamvalssysteem (NWO-project). Vervolgens doceerde ze een jaar filologie bij de vakgroep Engels van de Rijksuniversiteit Leiden. Sinds 1986 is zij universitair docent taalkunde en filologie van het Engels aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Ans van Kemenade (geboren in 1954 te Eindhoven) studeerde Engelse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Zij promoveerde in
1987 op het proefschrift ' Syntactic case and morphological case in the history of English'.

Deel: ' Dr Van Kemenade benoemd tot hoogleraar Engelse taalkunde KUN '
Lees ook