E.M. SOLUTIONS BV

Digitale dijkdoorbraak op komst

DIGITALE DIJKDOORBRAAK OP KOMST

Tweederde van alle draadloze netwerken in Nederland zijn niet beveiligd tegen afluisteren en inbraakpogingen door kwaadwillenden. Dit betekent dat hackers op duizenden draadloze netwerken van bedrijven en overheidsinstanties kunnen inbreken zonder uit hun auto te hoeven stappen. Dit blijkt uit een onderzoek van E. M. Solutions BV, dat zich onder andere specialiseert in het beveiligen van computernetwerken.

E. M. Solutions heeft bij dit onderzoek een eenvoudige aanpak gevolgd die door computercriminelen ook makkelijk uitgevoerd kan worden; met een laptop, een draadloos netwerk-kaartje en een extra antenne om het bereik te vergroten zijn vanuit de auto snel tientallen onbeveiligde netwerken te vinden. E. M. Solutions heeft als steekproef honderd netwerken onderzocht; hiervan blijken 67 totaal onbeveiligd te zijn.

Het betreft hier netwerken van de meest uiteenlopende instellingen, van IT-bedrijven tot zorginstellingen, belastingkantoren, en gemeentelijke instanties. Het betreft hier dus ook instellingen die potentieel met zeer vertrouwelijke gegevens omgaan. De implicaties voor de privacy van de Nederlandse burger zijn dan ook zeer verontrustend.

Het gebruik van draadloze netwerken zit de laatste jaren flink in de lift. Het onderzoeksbureau IDC meldt dat de markt voor draadloze netwerkapparatuur wereldwijd in het jaar 2000 met 80% is gegroeid, en dat deze in 2005 waarschijnlijk nog een keer verdrievoudigd zal zijn. Het lijkt er echter op dat beveiliging nog te vaak een sluitpost op de begroting vormt.

Waarschijnlijk is het slechts een kwestie van tijd voordat kwaadwillende computercriminelen van deze netwerken gebruik gaan maken van deze beveiligingslekken. Dit zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben, als overheid en bedrijfsleven zich niet tijdig bewust worden van de risico's.

Het volledige rapport is verkrijgbaar op:

https://www.emsolutions.nl/publicaties/

Deel: ' Draadloze netwerken vaak niet beveiligd tegen afluisteren '
Lees ook