Gemeente Geldrop


Internetpublicatie, 12 maart 2003

DRAAGINSIGNE GEWONDEN VOOR DE HEER G.J. DE GOEIJ

Dhr de Goeij wordt gefeliciteerd door burgemeester Leijten Op woensdagmiddag 12 maart heeft burgemeester C.J.J.A. Leijten de Draaginsigne Gewonden uitgereikt aan de heer G.J. de Goeij. De Draaginsigne Gewonden is toegekend door de Minister van Defensie.

De heer De Goeij is geboren op 3 mei 1925 te Den Bosch. Hij heeft als militair van 1945 tot 1948 in het voormalig Nederlands Indië gediend bij het 7e Regiment Stoottroepen van de Koninklijke Landmacht. Als gevolg van de moeilijke omstandigheden is de heer De Goeij psychisch gewond geraakt. Hij ondervindt hiervan nog dagelijks hinder en ontvangt een militair invaliditeitspensioen. Het Draaginsigne Gewonden, ingesteld bij het Ministeriële Beschikking nummer D90/251/24321 van 10 oktober 1990, is om deze reden aan de betrokkene toegekend.

GEWONDEN
Met de instelling van het Draaginsigne Gewonden is tegemoet gekomen aan de wens van veteranen, om naar analogie van het Amerikaanse 'Purple Heart' een onderscheiding in te stellen voor diegenen die bij de dienstvervulling gewond zijn geraakt. Sinds 1994 onderzoekt de Stichting Dienstverlening Veteranen, namens de Minister van Defensie, de meldingen voor het Draaginsigne Gewonden.

TOEKENNING
Het Draaginsigne Gewonden wordt toegekend aan militairen en het Vaarplichtig Personeel van de Koopvaardij met de Nederlandse nationaliteit, die onder oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties, inclusief vredesmissies, een lichamelijke verwonding en/of psychisch letsel hebben opgelopen.

Deel: ' Draaginsigne gewonden Geldrop voor de heer g.j. de goeij '
Lees ook