PERSBERICHT

13 EN 14 JULI 2002

DRACHTEN INTERNATIONALS dragrace spektakel

Op 13 en 14 juli staat Drachten in het teken van rokende burn-outs en supersnelle auto's en motoren. Al meer dan 25 jaar verzamelt de nationale en internationale dragrace elite zich half juli op Vliegveld Drachten voor het grootste dragrace spektakel van Nederland, de Drachten Internationals. Gelokt door het snelle asfalt van Vliegveld Drachten weten deelnemers uit alle windstreken van Europa de weg naar Friesland te vinden. Alle nationale dragrace klassen komen aan de start om te strijden voor punten in de diverse kampioenschappen. Bij de auto's varieert dit van de Streetmachines tot de snelste 'doorslammers' ter wereld, de Pro Modified kanonnen met hun 11 liter motoren en meer dan 1500 PK. Ook wordt tijdens de Drachten Internationals alweer de derde ronde verreden van het Open Nederlands Super Gas Kampioenschap. Een titelstrijd die na twee wedstrijden al bewezen heeft garant te staan voor mooie startvelden en minimale onderlinge verschillen. Bij de motoren varieert het deelnemersveld van Streetbikes tot de ultieme nitro gestookte Top Fuellers. Na zijn succesvolle optreden tijdens het eerder dit jaar gehouden Fast & Furious Weekend Drachten zal Lex Joon ook nu weer op beide dagen een demonstratie verzorgen met zijn 3350 PK sterke Top Methanol Funny Car. Zijn lange burn-outs zullen de strip van Drachten in rook doen opgaan. De snelste man van Nederland heeft dit jaar zelfs zijn fanclubdag aan het evenement in Drachten verbonden. Op beide dagen kan er vanaf 10.00 uur in een continue doorlopend programma worden genoten van volop actie op de dragstrip. Naast de baan zullen kraampjes met allerhande artikelen voor de nodige afleiding zorgen. Het commentaar bij de wedstrijden zal worden verzorgd door de bekende Eurosport verslaggever Rick Bolt. Voldoende redenen derhalve om in het weekend van 13 en 14 juli een bezoek te brengen aan de vliegstrip van Drachten.

De Drachten Internationals heeft ieder jaar weer een grote aantrekkingskracht op buitenlandse deelnemers. Nadat de landingsbaan van Vliegveld Drachten enkele jaren geleden werd voorzien van een speciale asfaltlaag is het niet meer alleen de goede sfeer die de vele teams naar Drachten lokt. Snelle tijden en een sterke competitie tellen nu minstens zo zwaar. Henri Joosten, vorig jaar met zijn spectaculaire Chevrolet BelAir in 4,6 seconden goed voor een nieuw Nederlands record, zal niet alleen de strijd moeten aanbinden met eeuwige rivaal Robert Koper maar ook met een sterke buitenlandse concurrentie. Veel aandacht zal uitgaan naar de derde ronde van het Open Nederlands Super Gas Kampioenschap. De eerder dit seizoen verreden wedstrijden stonden bol van de spanning waarbij in de kwalificatie het verschil tussen nummer n en vier slechts 0,007 seconde bedroeg! Extra concurrentie is dit keer te verwachten van rijders uit dragrace mekka Engeland. In de klassen Super Comp en Competition Cars zijn met name Duitsland en Zwitserland goed vertegenwoordigd. Bij de motoren zal Roel Koedam met zijn Top Fuel bike proberen de tijden van Lex Joon te benaderen. Nadat hij enkele weken geleden Vliegveld Drachten al op zijn grondvesten deed schudden, wordt het toppunt van snelheid en sensatie ongetwijfeld de demonstratie van Lex Joon met zijn 3350 PK sterke Chevrolet Camaro. Na een spectaculaire burn-out is zijn Top Methanol Funny Car over de mijl goed voor tijden van 5,8 seconden en eindsnelheden van 400 km/u! Tijdens het Fast & Furious Weekend stond de tijd na 200 meter stil op 4,2 seconden! Voor het oog van zijn eigen fanclub zal de man uit Zaandam deze tijd ongetwijfeld willen verbeteren.

De Drachten Internationals wordt gehouden op 13 en 14 juli op Vliegveld Drachten, aanvang op beide dagen om 10.00 uur. De toegangsprijs bedraagt voor de zaterdag 10,-, voor de zondag 15,- en een weekendkaart kost 20,-. Kinderen tot 12 jaar mogen onder begeleiding gratis naar binnen. Parkeren is eveneens gratis.

Voor de redactie:
Voor nadere informatie kunt u terecht op internet, www.explosion.nl en www.rref.nl of bellen met Gerda Dijkstra 075-6123164 of 06-54336820.

Deel: ' Drachten internationals dragrace spektakel '
Lees ook