Drank.nl onderzoekt drankvoorkeur van Nederland


VVD’ers drinken zes keer vaker champagne dan SP’ers

UTRECHT, 20160120 -- Meerderjarigen die zeggen VVD te stemmen drinken, vergeleken met andere politieke voorkeuren, thuis het vaakst champagne. Opvallend detail: de provincies Groningen, Friesland en Drenthe vertegenwoordigen samen slechts 1,1% van alle champagnedrinkers. Dit en meer blijkt uit onderzoek naar de drankvoorkeur van Nederland door Drank.nl.

Hoewel de peilingen er misschien weinig aanleiding toe geven, knallen de kurken van champagne en mousserende wijn nog veelvuldig bij VVD-stemmers thuis. Zelfs zes keer zo vaak als bij mensen die van plan zijn SP te stemmen. Meer zin in een glaasje port of wijn - rood of wit? Dan ga je bij een D66-stemmer op de borrel. En voor een advocaatje of kruidenbitter kun je vooral CDA’ers ’s nachts wakker maken. Een PVV’er daarentegen maak je thuis het gelukkigst met een mixdrankje.

[Drank.nl onderzoekt drankvoorkeur van Nederland] Hollanders de grootste champagnedrinkers
Van de meerderjarigen die thuis champagne drinken woont de helft in Noord- en Zuid-Holland. Opvallend is dat de provincies Groningen, Friesland en Drenthe samen slechts 1,1% van alle champagnedrinkers vertegenwoordigen. Voor een glaasje kruidenbitter rijd je naar Overijssel. En in Flevoland wordt thuis het minste wijn gedronken. Ook opmerkelijk: in alle provincies wordt meer rode dan witte wijn gedronken, behalve in Noord-Holland en Noord-Brabant. De Zeeuwen tot slot, zijn de grootste liefhebbers van speciale bieren.

Drankvoorkeur en woonplaats of stemgedrag
Drank.nl baseert zich in haar onderzoek op gegevens uit de Doelgroep Monitor. Dat is een onderzoek onder consumenten over vrijetijdsbesteding, interesses en activiteiten, gebruik van producten en merken en wordt uitgevoerd door het NOM onder 19.115 meerderjarigen. Op basis van de beschikbare gegevens uit het onderzoek blijken er verrassende verschillen te zitten tussen politieke voorkeur en thuisgebruik van dranken. Hetzelfde geldt voor drankvoorkeuren per provincie.


Deel: ' Drank.nl onderzoekt drankvoorkeur van Nederland '
Lees ook