Provincie Utrecht


Persbericht
31 augustus 1999

DRIE MILJOEN VOOR WONINGBOUW EEMLAND

De provincie Utrecht stelt drie miljoen gulden subsidie beschikbaar voor woningbouw in Eemland. Het gaat om in totaal 1793 woningen in Amersfoort, Baarn en Soest. De meeste woningen (1445) liggen in de Amersfoortse nieuwbouwlocatie Nieuwland. Hier gaat ruim 1,7 miljoen gulden naartoe. Het restant gaat naar zogenoemde 'binnenstedelijke locaties' in Amersfoort (212 woningen), Soest (74) en Baarn (62).

De provincie stelt het geld beschikbaar omdat zij budgethouder is voor het VINEX-stadsgewest Amersfoort. Het gaat dus om Rijksgelden, die door de provincie worden verdeeld. Dankzij de VINEX-subsidies worden tot 2005 in heel Nederland 635.000 woningen gerealiseerd. Bijna driekwart daarvan - 457.000 stuks - worden op speciale VINEX-locaties gebouwd.

In de VINEX-locatie Nieuwland zijn in 1998 1250 woningen gerealiseerd. Daarmee ligt de woningbouw in Nieuwland geheel op schema, zo blijkt uit een rapportage van de provincie. Naast Nieuwland kent Amersfoort een tweede VINEX-locatie: Vathorst. Daar moeten de eerste woningen nog gebouwd worden. In totaal worden tussen 1995 en 2005 in en om Amersfoort minimaal 12.700 woningen gebouwd.

Daarnaast zijn er de binnenstedelijke locaties. Hier wordt met VINEX-geld vooral woningbouw gerealiseerd die anders moeilijk tot stand zou komen. Oorzaken zijn bijvoorbeeld extreem hoge grondprijzen, bodemsanering, ligging aan een drukke verkeersweg of specifieke woonwensen. De gemeenten Soest, Baarn en Amersfoort hebben hiervoor subsidie-aanvragen ingediend, die na een positief advies van het Gewest Eemland allemaal zijn gehonoreerd door de provincie.
(Voor informatie: Christiaan Bonebakker, actueel@prvutr.nl 030 - 258 33 25)

Terug

Deel: ' Drie miljoen voor woningbouw Eemland '
Lees ook