nederlandse omroep stichting (nos)


drie nos studio sportzomer 'specials'

hilversum, 28 juni 2012 - op de drie avonden tussen de tour de france en de start van de olympische spelen zendt de nos drie 'specials' uit van het late avondprogramma nos studio sportzomer. in de vijftig minuten durende afleveringen op 23, 24 en 25 juli staan drie olympische thema's centraal: atletiek, de moeder aller sporten, de vrouw en de spelen en teamsporten. samen met enkele gasten en aan de hand van beelden uit het rijke studio sport-archief worden deze onderwerpen besproken en bediscussieerd. de presentatie is in handen van mart smeets, die donderdag 26 juli met de live-uitzendingenreeks vanuit londen begint.

nos studio sportzomer: atletiek, de moeder aller sporten maandag 23 juli 23.05-23.55 uur, nederland 1

op maandag 23 juli kijkt mart smeets met sprintkanon troy douglas en marathonloper gerard nijboer naar de twee uitersten - de 100 meter sprint en de marathon - binnen de moeder aller sporten, de atletiek. waarom heet de 100 meter het koningsnummer en wat maakt de olympische marathon zo speciaal? en ooit hadden 'we' in nederland de snelste 100-meter man. hij, tinus osendarp, was fout in de oorlog en over hem wordt niet meer gesproken.

nos studio sportzomer: de vrouw en de spelen
dinsdag 24 juli 22.45-23.35 uur, nederland 1

op de tweede avond staat het thema 'de vrouw en de spelen' centraal. met jolanda keizer (atletiek), elsemieke havenga (hockey) en conny van bentum (zwemmen), allen voormalig olympische spelen-gangers, kijkt gastheer mart smeets naar hun prestaties en praat hij met hen over de emotie in de sport. ook wordt stil gestaan bij de vraag wat een vrouw doet als het (olympische) sportleven voorbij is. van bentum werd arts, havenga presentatrice en keizer, onlangs gestopt met wedstrijd-sport, heeft geen idee. ze zoekt nog.

nos studio sportzomer: teamsporten
woensdag 25 juli, 23.00-23.50 uur, nederland 1

avond drie wordt ingeruimd voor het thema 'teamsporten'. volleyballer ron zwerver, hockeyer ties kruize en roeier nico rienks vertellen hun nuchtere verhalen. ze deden aan sport, wonnen titels en medailles en zij staan nu nog steeds middenin 'hun' sport. zij verklaren waarom 'groots winnen' zo vreselijk moeilijk is en in onze cultuur zelden voorkomt. conclusie: nederland is een sportland van 'ik' en niet van 'wij'.

de chef de mission van noc*nsf, maurits hendriks, geeft eveneens zijn visie op de drie thema's.

Deel: ' Drie NOS Studio Sportzomer 'specials' '


Lees ook